Üllatavad road verivorstist - supp ja magustoit

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadine verivorstikook kõrvitsa-kama kreemi ja pohladega.
Šokolaadine verivorstikook kõrvitsa-kama kreemi ja pohladega. Foto: Liis Treimann

Uskuge või mitte, kuid verivorstist saab ka suppi ja kooki. Kui tavapärased pühadetoidud maitstud ja tahate kööki pisutki intriigi, proovige järele. Kinnitan – maitsevad suurepäraselt!

Verivorstisupp

Dimitri Demjanov

Gloria peakokk

Foto: Sander Ilvest

Kui Dimitri Demjanov 2008. aasta Hõbelusika auhindade galaõhtusöögil 200 inimesele verivorstisuppi serveeris, kõneldi sellest veel aastaid hiljemgi omajagu. Toonast õhtusööki ette valmistades oli tal mälusoppides mõlkunud üks vana Prantsuse retsept ning see sai Eesti-teemaliseks pidusöögiks katsetatud, kohandatud ja ellu äratatud. Ka kodus saab seda edukalt teha, julgustab ta. Vaeva on küll rohkem kui lihtsate ahjuvorstidega, kuid see tasub end ära.

Oluline roll on supis verivorstil – see peaks olema värskest verest, ka pekki võib koostises olla, kuid tangu jällegi vähem. Originaalretseptis kasutas ta Prantsuse verivorsti Boudin Noir Artizan ning võimaluse korral soovitab ta eelistada prantslaste kreemja koostisega ja tangudeta verivorste. Neid tasub otsida näiteks Tallinna gurmeepoest Kukk&Kokk. Kodumaisest kaubast võiks proovida Rannarootsi Päkapiku verivorsti.

Sametine verivorsti kreemsupp

Kümnele

400 g verivorsti (nt Prantsuse verivorst, Rannarootsi Päkapiku verivorst)

1 suurem šalottsibul

pool punast paprikat

3 g tšillipipart (värsket või kuivatatud)

1,3 l kontsentreeritud kanapuljongit (nt Prantsuse mahevariant)

3 dl 35% vahukoort

50 g võid

maitsestamiseks 10 nelgitera, 1 kaneelipulk, soola ja jahvatatud nelki

Sulata suures kastrulis pool või kogusest, lisa peenelt hakitud sibul, paprika ja tšillipipar. Lisa puhastatud ja sentimeetrilaiusteks viiludeks lõigatud verivorst – Eesti verivorstil eemalda ümbert ka sool. Järgnevalt sega juurde puljong, kuumuta keemiseni, lisa koor ja keeda 2-3 minutit. Aseta kastrulisse teesõelas või marlikotikeses nelgiterad ja kaneelipulk ning keeda veel 10 minutit. Võta maitseained välja. Püreesta supp blenderis kahes või kolmes jaos, maitsesta soolaga. Lõpetuseks sega hulka ülejäänud või. Serveeri suppi piimavahu ja ürdikrutoonidega, raputa peale jahvatatud nelki.

Sametisema tekstuuri saavutamiseks võid suppi paksendada pruunistatud jahuga – vana kindel võte.

Foto: Liis Treimann

Marineeritud verivorstid

Erlis Schönberg

Vana Villemi pubi peakokk ja Rannarootsi maitsemeelelahutaja

Mõne aasta eest aasta kodukoka tiitliga pärjatud Erlis Schönberg on teinud verivorstist ka sushi’t, keerates norilehe sisse hapukapsa ja verivorsti, samuti kevadrulle, kus verivorsti ümbritseb filotainas. Ka jõulumaitseline quiche, mille täidises on hapukapsas, verivorst, pohlad, kõrvits ja koore-munasegu, pole talle võõras. Pitsa, mille kattes on eestilikud jõulumaitsed, meeldis lastele veel eriti. Marineeritud verivorstideks soovitab ta valida peenikesed, naturaalses sooles või hoopis sooleta verivorstid, siis võtavad need marinaadi maitse paremini sisse.

Pohlade ja kadakamarjadega marineeritud verivorstid hapukapsa sinepi, kõrvitsa-Napoleoni ja mädarõikakartuliga

Neljale

Bravuurikas kõrvitsa-Napoleon: jaga 0,5 kg pärmi-lehttainast neljaks osaks ja rulli kõik osad võimalikult õhukeseks. Küpseta iga põhja eraldi 225-kraadises ahjus 5 minutit. Püreeri saumikseriga 0,5 l purk marineeritud ja eelnevalt nõrutatud kõrvitsat. Määri kõrvitsapüree kolme tainakihi vahele ja peale, neljas kiht purusta peale. Jäta kook kile alla vähemalt 4 tunniks tõmbama.

Kärtsakas hapukapsasinep: püreeri hautatud hapukapsas ja sega kokku meelepärase kodumaise lauasinepiga. Viimast pane oma maitse järgi mahedamalt või kärtsakamalt.

Kange iseloomuga mädarõikakartul: küpseta kartulid ahjus kuldpruuniks. Veidi enne täielikku valmimist sega kartulid kokku vahukoore-mädarõika seguga – arvesta 2 dl vahukoore kohta 40-50 g mädarõigast või säti oma maitse järgi. Küpseta veel 10 minutit.

Pohla-kadakamarja verivorstid: mikserda saumikseriga 0,5 kg verivorstide (nt Rannarootsi Päkapiku verivorstid) kohta kokku marinaad 100 g pohlamoosist, 20 g valge veini äädikast, 50 g toiduõlist, 1 küüslauguküünest ja 4-5 kadakamarjast. Määri verivorstid marinaadiga kokku ja jäta vähemalt paariks tunniks kuni ööks maitsestuma. Küpseta vorste ahjuplaadil pakendi juhise järgi.

Foto: Liis Treimann

Verivorstikook

Inga Paenurm

Markofka kohviku peakokk

Kui võtta ette verivorstist magusroa tegemine, eelistab Inga Paenurm naturaalses sooles ja mahedama maitsega, mitte liialt pipraseid ega soolaseid verivorste. Kooki küpsetades on ta rahule jäänud nii Rakvere Ahjuõuna verivorsti kui ka Otepää Edgari lihatööstuse klassikaliste jõuluvorstidega.

Ent verivorsti võib tema arvates edukalt kasutada ka väikesteks suupisteteks. Rullite lehttaina lahti, sätite pikuti peale peenikesed verivorstid, keerate poolteist keerdu tainasse, lõikate rullist sentimeetrised rattad ja küpsetate pruuniks – pohlamooski sobib sellesse kooslusesse. Mõnus jõulune toit on ka muretainapõhjal lahtine pirukas, kus peal hapukapsas, verivorst ja pohlamoos.

Šokolaadine verivorstikook kõrvitsa-kama kreemi ja pohladega

Kuni kümnele

200 g tumedat šokolaadi (nt Bitter)

100 g suhkrut

1 sl kakaopulbrit

1 sl küpsetuspulbrit

4 muna

400 g verivorsti (nt Rakvere Ahjuõuna verivorst, Otepää Edgari lihatööstuse klassikalised jõuluvorstid)

200 g mandlijahu

Kõrvitsa-kama kreem:

1 purk Felixi magusat kõrvitsat

300 g kohupiimapastat

1 dl vahukoort

2 sl suhkrut

2 sl kama

Küpseta ahjus verivorstid pakendi juhise järgi ja jahuta. Lõika noaga tillukesteks kuubikuteks. Sulata veevannil nõus šokolaad, vahusta munavalge tugevaks vahuks. Aseta kaussi mandlijahu, suhkur, küpsetuspulber, purustatud verivorst, munakollased ja sulašokolaad. Sega läbi ja lisa ettevaatlike liigutustega tugev munavalgevaht. Pane tainas 24–26 cm läbimõõduga ümarasse koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit.

Kreemiks nõruta kõrvitsast vedelik ja püreeri blenderis või saumikseriga ühtlaseks massiks. Vahusta kohupiim ja lisa vähehaaval juurde vahukoor ja suhkur. Kui kreem õhuline, lisa ka kama ja kõrvitsapüree. Sega õrnalt kokku ja paku koos koogiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles