Eestlased on loovutanud üle poole miljoni kilo kasutatud riideid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste loovutatud rõivad sorteeritakse vastavalt kvaliteedile ja kasutusotstarbele.
Eestlaste loovutatud rõivad sorteeritakse vastavalt kvaliteedile ja kasutusotstarbele. Foto: Liis Treimann / Postimees

Taaskasutus- ja jäätmekeskused on aasta algusest kogunud Eestis kokku 516 tonni kasutatud rõivaid, jalatseid, kodutekstiili ja mänguasju, mis on üle 200 tonni rohkem kui 2013. aastal.

133 tonni kogutud riietest ja tekstiilidest on tulnud läbi Tallinna jäätmekeskuse välikonteinerite võrgustiku, mille tühjendamise eest vastutab Humana sorteerimiskeskus, vahendavad keskused. Kogutud kilod sorteeritakse Humana Sorteerimiskeskuses vastavalt kvaliteedile ja kasutusotstarbele.

«30 protsenti käideldud kogusest müüakse kas kauplustes või ekspordiks tegevuskulude katteks, 32 protsenti saadetakse abiprojektidele peamiselt Angolas, Malawis ja Mosambiques,» märgib Humana Eesti partnerlussuhete juht Eve Piibeleht.

Kilekotid, milles annetused tuuakse, sorteeritakse eraldi ja saadetakse ümbertöötlemiseks. samuti suunatakse kandmiskõlbmatud tekstiilesemed ümbertöötlusse.

«Ühe kilo riiete taaskasutamine uute tootmise asemel hoiab ära 4,2 kilo süsihappegaasi paiskumise atmosfääri ja säästab tonnides puhast vett,» toob Piibeleht välja, mis on rõivaste taaskasutamise kokkuhoid keskkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles