Teismelised lähevad üle e-sigarettidele

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi e-sigaretti reklaamitakse ohutuna, annavad mitmed juhtumid tõestust selle tuleohtlikkusest.
Kuigi e-sigaretti reklaamitakse ohutuna, annavad mitmed juhtumid tõestust selle tuleohtlikkusest. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ameerika teismelised hoiavad aina enam tavalistest sigarettidest eemale ning sellist langustendentsi pole juba mitme põlvkonna väitel näha olnud.

See on 41 000 õpilase seas läbi viidud uuringu hea uudis. Esimest korda ületab aga teismeliste seas e-sigarettide tarbimise määr tavalisi sigarette, vahendab Business Week.

Teismelised on eeskujulikud ka alkoholi väheses tarbimises ja selliste kangete valuvaigistite nagu Vicodin ja OxyContin kuritarvitamises. Sigarettide suitsetamine keskkooli õpilaste seas on langenud hilistest 1990ndatest saadik ning viimastel aastatel eriti drastiliselt. Täna süütab igapäevaselt Ameerika abiturientidest suitsu vaid 6,7 protsenti. Veel kümme aastat tagasi oli sama näitaja kaks korda kõrgem.

Ameerika riikliku ravimimürgituse instituudi ja Michigani ülikooli kogutud andmetest selgub, et aina enam teismelisi eelistab e-sigarette tavalistele. Koguni 17 protsenti keskkooli õpilastest väidab, et on viimase 30 päeva jooksul e-sigaretti pahvinud, samal ajal vaid 13 protsenti on samal perioodil tavalist sigaretti kimunud.

Täna on uuringu autorite sõnul veel raske järeldada, milliseid kaugeleulatuvaid tagajärgi see ameeriklaste tervisele tähendab. Kuigi e-sigarettide kasutamise mõjud on veel teadmata, usutakse siiski, et tegemist on ohutuma viisiga suitsetada.

E-sigarettide suitsetamine on kogu maailmas kahekordistunud alates 2011. aastast, väidab Michigani ülikooli uurija Richard Miech.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles