Pooled Saksamaa jõulukuuskedest on mürgised

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuused
Jõulukuused Foto: Sakala

Saksamaa keskkonnaühendus Friends of the Earth Germany (BUND) leidis, et rohkem kui pooltel müügiks minevatel jõulukuuskedel on kasutatud mürgiseid kemikaale.

Ühendus viis sõltumatule laborile testimiseks 15 erinevast müügikohast ostetud jõulukuuse okkad, vahendab Saksamaa The Local.

Kaheksalt kuuselt pärit okkad sisaldasid kas üht või mõlemat mürgitamiseks kasutatavat herbitsiidi – glüfosaati või prosulfokarbi.

«Need põllumajanduslikud mürgid on väga tugevaks ohuks veekogudele ja sealsele elustikule, mis omakorda ohustab inimese tervist,» märkis BUND-i pestitsiitide ekspert Tomas Brückmann.

Ta lisas, et glüfosaat võib koguni kantserogeenne olla ning põhjustada väärarenguid juba lootetasandil. Prosulfokarb on ohtlik aga inimese närvisüsteemile.

«Ka tootjad kinnitavad, et neil mürkidel võivad olla kauakestvad mõjud vee-elustikule,» lisas spetsialist.

Test oli 2011. aastal läbi viidud samasisulise testi jätk. Toona leiti nii pestitsiite kui ka putukamürkide jälgi, mis mõlemad on Saksamaa jõulukuuskede kasvatustes tegelikult keelatud.

Kuigi 2011. aastal leitud kemikaalid polnud tänavu tehtud testis enam nähtavad, märkis BUND, et herbitsiidide kasutamine on endiselt levinud. «Umbrohumürgid pole mitte kuidagi jõulukuuskede kasvatamisel vajalikud,» toonitas Brückmann. «Keskkonna- ja inimeste tervisohutuse seisukohast tuleks kasvatajatel pestitsiidide kasutamine lõpetada.»

BUND soovitab klientidel jõulukuuskede müüjatelt küsida, kust nende kuused pärit on ning kuidas on neid kasvatatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles