Jõuluaeg pöörab eestlased järelmaksu-usku

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil jõuluostude tegijad Tallinna Kaubamajas.
Pildil jõuluostude tegijad Tallinna Kaubamajas. Foto: Mihkel Maripuu

Apple’i edasimüüja Valge Klaar prognoosib detsembris võrreldes novembriga järelmaksuga müüdud toodete mahu kasvu kuni 100 protsenti. 

Valge Klaari jaemüügijuhi Marko Kärneri sõnul on alates sügisest järelmaksu mahud kasvanud igakuiselt 30 protsenti.

«Eraldi võiks välja tuua järelmaksu arengu e-kaubanduses. Valge Klaar avas enda e-poe 2014. aasta alguses ning jõuluperioodil on järelmaksu osakaal kordades kasvanud. E-poes on oluline, et klient saab kõikide tingimustega rahulikult tutvuda ning ostuotsused läbi mõelda,» lisas Kärner.  

Ka Sony Centeri jaemüügijuhi Kadri Metskülli sõnul on järelmaksuga elektroonika ostmine kasvutrendis.

«Koduelektroonika tooted on reeglina kestvuskaubad, mille maksumusega on igapäeva ostukorvis tarbijatel raske arvestada ning maksegraafik on mugav võimalus kulusid planeerida ja hajutada,» märkis Metsküll ning lisas, et järelmaks annab võimaluse teha ost siis kui on leitud sobilik hinnapakkumine, mitte siis, kui toodet viimases hädas vaja on.

Selle aasta sügisest järelmaksu pakkuv Jahipauna juhatuse liige Kristi Oras lisas, et ka nemad prognoosivad järelmaksu mahtude kasvu.

«Jahipauna klientidele on avanenud hea võimalus soetada suuremaid oste nagu näiteks relv või kummipaat järelmaksuga, millest tulenevalt on ka selles segmendis järelmaksu kasutamine sagedasem,» märkis Oras.

Valge Klaari jaemüügijuht Marko Kärner lisas, et nad prognoosivad 2015. aastal, et järelmaksuga tehtavad ostude maht jõuab 10 protsendini.

«Populaarseks on osutunud pakkumine, mille puhul saab järelmaksuga arvuti ostes tasuta kaasa kindlustuse. See vähendab inimeste muret seadme pärast ning välistab olukorra, kus arvutiga on midagi juhtunud ning arvutit enam kasutada ei saa, aga järelmaksu tuleb ikka maksta,» märkis Kärner.

Selle aasta novembris järelmaksuturule laienenud Svea Finance valdkonnajuhi Heigo Eesmaa sõnul kasutavad eestlased järelmaksu aina enam sarnaselt põhjamaadega.

«Inimesed on oma kulutuste ja tulude planeerimisel ratsionaalsemad ning kasutavad järelmaksu ka juhul kui vajalik summa on pangaarvel olemas, kuid seda soovitakse säästa,» sõnas Eesmaa. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles