Rasv väljub meie kehast ka hingamisel

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Andrew Brown New South Walesi ülikoolist toetus koos endise füüsiku Ruben Meermaniga senistele biokeemia vallas tehtud uuringutele ja analüüsis, mis rasva lagundamisel tegelikult juhtub.

Paar leidis esmalt, et kümne kilogrammi rasva kaotamiseks tuleb sisse hingata 29 kilogrammi hapnikku, vahendab ERRi teadusportaal.

Rasva põlemisel tekib 28 kilogrammi süsihappegaasi ja 11 kilogrammi vett, millest valdav enamik eritatakse kehast gaasilisel kujul ning ligikaudu 1,4 kilogrammi vett lahkub kehast uriini, pisarate, higi ja rooja osana.

Browni ja Meermani näidisarvutused demonstreerivad lisaks, et kaalu kaotamise plaanid võivad tõsise tagasilöögi saada iga kaloriterikka toidupalaga.

Päeva vältel end vaid kergelt liigutades kaotab 70 kilogrammi kaaluv inimene hingamise teel vaid veidi üle 200 grammi süsinikku ja üks tund mõõdukat füüsilist aktiivsust, näiteks sörkjooksu, kasvatab kaotatud süsiniku kogust 40 grammi võrra (võrdluseks moodustab sada grammi kaaluv muffin päevasest energiavajadusest tervelt viiendiku).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles