Tudengid vahetavad raamatute müümise Hawaii vastu välja

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
StudentTouri pakutav programm võimaldab üliõpilastel Hawaiil reisida ja töötada
StudentTouri pakutav programm võimaldab üliõpilastel Hawaiil reisida ja töötada Foto: Tuule Paalme erakogu.

Kui aastaid käisid Eesti tudengid suviti USAs ukselt uksele raamatuid müümas, siis nüüd on saanud populaarseks minna tööd tegema hoopis lõuna poole.

«Ma nutsin ikka kõvasti, olen ju täiskasvanud mees, aga istusin tee ääres ja nutsin,» rääkis Janno Joona, kes enne StudentTouri asutamist ühe suve Ameerikas raamatuid müüs. Töö on nii füüsiliselt kui psüühiliselt väga raske, kuid samas on paljud üliõpilased saadud töökogemuse ja saavutuste üle väga uhked.

«Nii mina kui paljud mu sõbrad on väga rahule jäänud, eriti materiaalses mõttes ja isegi need, kes pole rahule jäänud, on öelnud, et ei vahetaks just seda elukogemust mitte millegi vastu - uued tutvused, majanduslik mõtlemine ja enesekindlus,» rääkis ühe suve raamatuid müünud Maarja. Tema sõnul on enamus teeninud esimese suvega üle 6000 euro ja teisel suvel see summa reeglina juba kahekordistub.

Selliste summade teenimine eeldab aga tööd kuus päeva nädalas, 13-14 tundi päevas ja nii kolm kuud jutti. Raamatuid müünud noorte sõnul on vabadust ja isetegevust minimaalselt. Ameerikat avastama läinud Vassili selgitas, et mida vähem oma peaga mõelda, seda parem. «Ainult jookse nagu hamster oma ratta sees ringi ja küsi vähem küsimusi.»

Southwestern programmi Eesti esindaja Andres Märtin selgitas, et raamatuid müüma läheb inimene, kes teab, mida tahab. «Kui keegi soovib niisama Eestist ära, siis on kindlasti parem lihtsalt backpackima minna,» lausus ta.

Vassili, kes on Ameerikat avastanud nii läbi StudenTouri kui ka Southwesterni programmide selgitas, kui erinevad need kogemused tema jaoks olid: «Sisuliselt on vastamisi hardcore töörügamine ja elunautimine, vabatahtlik diktatuur ja piiritlemata vabadus.» Valik jääb tema sõnul lõppude lõpuks igaühe enda teha. 

Just StudentTouri pakutav programm, mis võimaldab täiskohaga tudeerival üliõpilastel nelja suvekuu jooksul Hawaiil reisida ja töötada, ongi viimastel aastatel saanud tudengite seas popiks. Tegelikult saab nõutud J-1 viisaga töötada ja reisida ka teistes USA paikades, kuid eestlased on otsustanud vallutada just selle pisikese saare, jagades seal suvi läbi flyereid, töötades baarides, kohvikutes või surfilaudade laenutuses.

Huvi programmi vastu on suur, viimastel suvedel on sinna sõitnud umbes 150 eestlast, kuid paljude puhul võib otsuse langetamine jääda raha taha. Enne minekut tuleb Hawail käinud üliõpilaste sõnul välja käia umbes 1900 eurot. Selle summa sisse kuuluvad näiteks registreerimis- ja programmitasud (sh tervisekindlustus), USA viisalõiv ja umbkaudne lennupiletite summa.

Kaks suve Hawaiil veetnud Tuule sõnul teenib alguses kulutatud raha  suhteliselt kiiresti tagasi. Ta selgitas, et saart turistina külastades oleks kulutatud summa mitmetes kordades suurem. 

Southwestern programmi kaudu minnes  tuleb samuti alguses tasuda kopsakas summa - J-1 viisa (160 dollarit), tööluba (850 dollarit), nõutud taskuraha alguseks (1000 dollarit) ja lennupiletid (800-1000 dollarit). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles