Tugitooli videolaenutus – nagu Anttila kaubamajas

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vilets lugu nende digitaalsete videolaenutustega meil siin Eestis, palju viletsam kui Soomes. Seal on Netflix ja Viaplay, Filmnet ja C More Play, Voddler ja HBO Nordic (sarjad), veel hulk teisigi, nii digiboksiga seotuid kui ka internetipõhiseid. Meil on viimastest vaid vifi.ee ja kaks digiboksilaenutust: Elioni ja Starmani oma.

Miks nii? Netflixi näitel: liiga väike turg ja autoriõigustest tulenevad geograafilised piirangud. Ka ühemehekauplusega tiptheauthors.com juhtunu (sulges mõni aeg tagasi uksed) näitas, et bürokraatia filmi levitamisel ja autoriõigustega seoses on väikestele tegijatele väga keeruline ja kallis. Kui eesmärk on originaalne sisu, ei tasu vaev lihtsalt ära!

Tõsi, on ka iTunesi ja Google’i filmikauplus, kust saab nii laenutada kui ka osta. (Me ju räägime legaalsest tegevusest, eks ole?) Sealjuures pole valik sugugi paha. Google näiteks pakub Hollywoodi filme, mida meie laenutustes veel pole, ka nimetusi on oluliselt rohkem. Võrdluseks: 4 (sic!) välismaist dokumentaalfilmi Elionil ja 134 Google’il, 16 õudusfilmi Starmanil ja 152 Google’il…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles