Eesti laenutuste suurim probleem on filmivalik

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Pala.
Margus Pala. Foto: Margus Ansu

Margus Pala, kes pidas veel mõni aeg tagasi digitaalset filmikauplust tiptheauthors.com (vt PM 23.08.2012), kust sai mõistliku hinna eest arvutisse filme laadida, oli sunnitud tegevuse lõpetama.

Miks tiptheauthors.com uksed kinni pani?

See ei tasunud majanduslikult ära. Nagu igal ettevõtjal, oli ka mul pikk nimekiri neist asjadest, mis võiks tasuvamad olla. Probleem polnud mitte selles, et inimesed ei olnud nõus maksma mõistlikku hinda, vaid bürokraatia filmi levitamisel ja autoriõigustes on väga keeruline ja kallis.

Näiteks kui filmitegija käest on olemas nõusolek filmi müüa, peab ikkagi veel igas riigis eraldi maksma filmimuusika eest ja audiovisuaalautoritele ning miinimumtasu tuleb maksta ka siis, kui müüki veel ei olegi. Investeeringuvajadus ettevõtmise tulusalt käima saamiseks oleks olnud vähemalt mitusada tuhat või lausa miljon eurot ja see risk oli liiga suur.

Eesti filmide ja ainult Eesti turuga ära elada ei ole võimalik. Kui Eesti filme veel sai müüki võtta, siis isegi Euroopa filmide vahendusfirmad kippusid silma pilgutamata küsima ühe filmi eest paar tuhat eurot ettemaksu.

Märgiksin ära ka selle, et väiksemad filmitootjad on loiuvõitu. Selge see: väga suur osa filmi eelarvest kaetakse toetustega. Veidi tuleb tootjale raha sisse kinolevist ning need summad, mis ilma vaeva nägemata internetimüügiga alustamise puhul laekuvad, on muude summade kõrval kommiraha.

Millised on meie videolaenutuste suurimad probleemid?

Praeguste lahenduste kõige suurem probleem on filmivalik. Inimesed ootavad digitaalsest filmipoest eelkõige neid filme, millest praegu räägitakse. Kogemusest võin öelda, et laias laastus kattub otsitavate filmide nimekiri parasjagu kinos jooksvate filmidega, seejärel on hiljuti kinos näidatud filmid ning vähetuntud filme otsitakse üpris harva. Hiljemalt DVD väljatulemise ajaks peab film olema digitaalsel kujul internetist legaalselt ostetav, aga praegu seda alati veel ei ole.

Vifi.ee nimekirja filmidest olen kursis väga vähestega. Elioni videolaenutusest leiab küll sellised hitid nagu «X-mehed», aga palju parem pole olukord ka seal. Samas on kõik hittfilmid ikkagi piraadisaitidelt kättesaadavad. Rootsi politsei pani Pirate Bay küll kinni, aga paar tundi hiljem täitsid augu Pirate Bay «võltsingud» ning teised toimivad piraadisaidid said samuti külastajaid juurde. Sellegipoolest ei ole tulevik veel Eestisse jõudnud ning väga paljusid filme ei ole võimalik legaalselt saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles