Kodu uuendamiseks saavad raha ka lasteta maapered

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapered saavad riigi toetusel tuua majja vee, ehitada välja kanalisatsiooni ning ligipääsutee.
Maapered saavad riigi toetusel tuua majja vee, ehitada välja kanalisatsiooni ning ligipääsutee. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riik jagab 2015. aastal maaperedele 1,78 miljonit eurot veevärgi ja kanalisatsiooni välja ehitamiseks, juurdepääsutee korda tegemiseks või oma elektrisüsteemi paigaldamiseks.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul saavad erinevalt varasemast uuel aastal toetust  küsida ka need majapidamised, kus lapsi pole, vahendab siseministeerium.

«Otsustasime laiendada toetuse saajate ringi kõikidele hajaasustusega maapiirkondades elavatele majapidamistele, et aidata kaasa võimalikult paljude inimeste elutingimuste parandamisele maapiirkondades,» märkis Pevkur.

Toetusprogrammiga soovib riik aidata kaasa elanike arvu püsimisele hajaasustusega maapiirkondades ja taotlustingimused on kavas kinnitada hiljemalt veebruari lõpuks. Taotlusvoorude toimumise aja kuulutavad välja maavalitsused.

Taotleja omaosalus on vähemalt kolmandik projekti maksumusest, millele riik ja kohalik omavalitsus lisavad kumbki omalt poolt kolmandiku. Maksimaalne toetus riigi ja omavalitsuse poolt kokku ühe majapidamise kohta on 6500 eurot.

Kuna vallad ise peavad ka omalt poolt panustama toetustesse, ei ole see siseministeeriumi regionaalpoliitika büroo juhataja Liis Palumetsa sõnul osutunud takistuseks programmi läbiviimisel – viimase kahe aasta praktika näidanud, et suurem osa valdasid avaldab soovi aidata kaasa oma elanike elujärje parandamisele.

Siseministeerium juhib programmist taotleda soovijate tähelepanu sellele, kas nende elukohaandmed rahvastikuregistris vastavad tegelikule elukohale. «Nimelt saab toetust taotleda majapidamisele, kus taotleja 1. jaanuari 2015 seisuga rahvastikuregistri andmetel elab,» sõnas Palumets.

2013. aastal esitati hajaasustuse programmist toetuse saamiseks 719 taotlust, rahastati neist 622. Lõppeval aastal laekus 1033 taotlust, kokkuvõtted nende kohta tehakse uue aasta alguses.

Kokku on hajaasustuse programmide abiga saanud vajaliku investeeringu teha üle 3500 pere, neile lisanduvad 2014. aastal toetust saanud perekonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles