Ühe minuti loeng: põhjapõder Rudolf on hoopis emane?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moodsate jõulude keskne tegelane on silmatorkavalt suure ja punase nina ning uhkete sarvedega põhjapõder Rudolf.
Moodsate jõulude keskne tegelane on silmatorkavalt suure ja punase nina ning uhkete sarvedega põhjapõder Rudolf. Foto: SCANPIX

Folklorist Marju Kõivupuu räägib «Ühe minuti loengus» moodsate jõulude kesksest tegelasest, põhjapõdrast Rudolfist, kes võib olla hoopis emane.

Silmatorkavalt suure ja punase nina ning uhkete sarvedega põhjapõder Rudolf on jõuluvana põdrarakendi juhtpõder, vahendab ERRi teadusportaal. Esimest korda ilmus ta laste ette 1939. aastal ilmunud raamatus, lugu kandis pealkirja «Punase ninaga põhjapõder Rudolf».

Kui algselt olla tahetud panna põhjapõdrale nimeks Rollo või Reginald, siis autori väike tütar arvas, et põhjapõdra nimeks võiks olla hoopis Rudolf.

Teadlased aga arvavad, et ka see nimi ei lähe mitte, sest tõenäoliselt on Rudolf siiski pigem tüdruk, seda sellepärast, et põhjapõder on ainus hirvlane, kelle emasloomal kasvavad samuti sarved.

Jõuludeks on enamik isaseid põhjapõtru juba nudid, sarvedeta, emased põhjapõdrad aga ajavad oma sarved maha hoopis kevadel ning neile kasvavad need uuesti tagasi justnimelt talveperioodiks, mil nad peavad teiste emastega võitlema oma poegade toitmise pärast.

Vaata «Ühe minuti loengut» siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles