Vaata, mis päästab pühademöllus tehnikaseadmed

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühademöllus suurenevad õnnetused nutiseadmetega.
Pühademöllus suurenevad õnnetused nutiseadmetega. Foto: SCANPIX

Pühade ajal sagenevate õnnetuste ja tehnoloogiaeksperdi poole pöördumiste vähendamiseks pakub IM Arvutid paar näpunäidet, kuidas oma tehnikaseadmeid sel ajal paremini hoida.

«Praktika näitab, et just pühademöllus juhtuvad klientide nutitelefonide, tahvel- või sülearvutitega õnnetused, mille tagajärgede tõttu tuleb müügiesindusse pöörduda,» ütleb IM Arvutid tegevjuht Jaanus Treilmann.

Ennekõike soovitab ta tehnikaseadmete omanikel oma telefonidele ja arvutitele teha ära backup ehk varukoopia, mis annab võimaluse talletada oma seadmetes olev info – pildid, muusika, filmid, videod, dokumendid jms – mitmesse eri kohta, et vajalik teave säiliks ka juhuks, kui arvuti või telefoniga peaks midagi juhtuma.

Treilmann ütleb, et varukoopia tegemises pole midagi rasket, lihtsalt tuleb andmete varundamise võimalus telefoni seadetes sisse lülitada. Ühtlasi saab eraldi valida, millist infot talletada. «Telefonide puhul saab andmed salvestada arvutisse või siis pilve, mis on spetsiaalne internetipõhine varukoopia tegemise võimalus,» lisab ta.

Kui andmed Apple’i seadmete puhul on andmed varundatud iCloud’i, siis uue telefoni seadistamisel saab oma kontaktid, fotod ja kogu muu info mugavalt pilvest alla laadida. «Tööd-tegemisi saab jätkata sealt, kus see enne pooleli jäi – kõik andmed kuni telefoni taustapildini on täpselt omal kohal,» kinnitab Treilmann.

Arvutis olevad andmed võib varundada samuti pilve, näiteks iCloud või mõni muu pilveteenuse pakkuja ja välisele kõvakettale. «Arvuti teeb pidevalt, kasutajale märkamatult tööst varukoopia ning igal ajal on võimalik taastada failide vastavalt soovile – eile, üleeile või kaks kuud tagasi,» lisab Treilmann.

Kui varundatud arvutiga peaks midagi juhtuma, siis andmete taastamine varukoopia abil on väga lihtne. Uue arvuti käivitamisel küsib süsteem, kas üles tuleb seada uus arvuti või tõstetakse andmed vanast arvutist või väliselt kõvakettalt üle.

See tähendab, et on võimalik võtta uus arvuti karbist, taastada andmed ja jätkata tööd täpselt sealt, kus see enne pooleli jäi. Kui tehnikaseadmele on lisaks soetatud ka kindlustus, siis toimub seadme vahetus vastavas arvutiesinduses niisama lihtsalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles