Patarei test: millised peavad kauem vastu?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energizer Ultimate Lithium patarei.
Energizer Ultimate Lithium patarei. Foto: youtube.com

USA tehnika arvustamise väljaanne Consumer Reports testis erinevaid AA leelis- ja AA liitiumpatareisid, et välja selgitada, milline neist kõige kauem vastu peab.

AA-tüüpi patareid käivad paljudesse mänguasjadesse, mängukonsoolidesse ja teistesse populaarsetesse vidinatesse, mida jõuludeks sageli kingitakse. Ent mitte kõik patareid ei pea ühtemoodi vastu.

Väljaanne hindas 13 leelispatareid ja kahte liitiumpatareid, kasutades neid mänguasjades ja taskulampides. Mänguasjade puhul kasutati patareid päevas tund aega järjest. Teise testi puhul kasutati patareisid taskulambis, mis töötasid kaheksa tunni jooksul igas tunnis korraga neli minutit. Seejärel taskulamp «puhkas» 16 tundi. Mõlemat testi korrati seni, kuni patareid tühjaks said.

Kõige kauem pidasid vastu testis osalenud liitiumpatareid (Energizer Ultimate Lithium ja Energizer Advanced Lithium). Samas on leelispatareid oluliselt odavamad ning mitmed brändid olid vastupidavuselt liitiumpatareidele üsna lähedal.

Leelispatareidest pidas kõige paremini vastu Duracell Quantum patarei, mis ei erinenud kuigi palju liitiumpatareidest, kuid mis maksab märksa vähem.

Seega on see liitiumpatareidega võrreldes kindlasti odavam variant, kui patareid peab kasutama sageli - näiteks taskulampides.

Väljaanne soovitab liitiumpatareisid seadmete puhul, kuhu ei saa kergesti ligi või mida kasutatakse harva, seda eelkõige liitiumi kõrge stabiilsuse tõttu (vähene isetühjenemine, võimsus ei vähene nii palju aja jooksul). Erinevalt leelispatareidest ei sisalda liitiumpatareid ka söövitavate omadustega vedelikku.

Kõige kehvemateks patareideks kuulutati Panasonic Digital Power patareid, mis olid ka kõige kallimad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles