Tänavu saab sama raha eest rohkem pauku

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik
Ilutulestik Foto: Arvet Mägi

Ilutulestike müük ja hind on Eestis aastast aastasse olnud suhteliselt ühesugune, kuid tänu uutele euronõuetele saab sel aastal sama raha eest võimsama ilutulestiku.

«Tegelikult ostetakse uskumatult agaralt. Ilutulestik on ikka popp,» kommenteeris Hansa Ilutulestike juhatuse liige Kalle Tüür eestlaste tänavust huvi rakettide vastu.

Et euronõuete järgi peab aastaks 2017 kõigil pürotehnikatoodetel olema CE-sertifikaat, on juba tänavu tulnud turule ka vastava märgistusega tooted, milles lubatud musta püssirohu kogus on senisest peaaegu poole suurem. Kuna rakettide hinnad on jäänud samaks ning tänavu isegi pigem langenud, saab sel aastal sama raha eest nautida võimsamat vaatemängu. Edaspidi võib aga pürotehnika hind suurenenud tootmiskulude tõttu hoogsalt tõusta.            

Suurema püssirohukogusega rakett ei ole Ruf Ilutulestike juhatuse esimehe Ivo Melderi kinnitusel ohtlikum, uueks probleemiks ähvardab kujuneda hoopis Poolast toodav odav pürotehnika, mida müüakse internetis, parkimisplatsidel ja mujalgi. Melderi sõnul sarnanevad need raketid nii välimuselt kui ka kaalult sertifitseeritud toodetega, kuid seda süüdates peab suure tõenäosusega pettuma – ilutulestik on nõrk ja värvid pole sellised, nagu pakendil lubatud.

Nii rõhutavad raketikaupmehed, et ametlikult tarnitud pürotehnika vastab nõuetele, on kontrollitud ning selle kasutamine on ohutu. «Pürotehnika tuleks osta ikka poest, mitte suvalisest pagasnikust. Niinimetatud kotikaupmehed toovad siia kõike. Peamine, et saaks odavalt kätte ja kallilt müüa,» nentis Kalle Tüür.

Pürotehnika valik poodides muutub aasta-aastalt aina suuremaks. Nii on sel hooajal uudisena valikus ka näiteks lemmikloomasõbralikud, ilma pauguta raketid.

Populaarsemad tooted erinevate pakkujate valikus maksavad 10–50 eurot – selle eest saab tavaliselt alla minuti kestva pragiseva kuldse või valge ilutulestiku, mis kujult meenutab tähebukette, palme või pojenge. Siiski ei pelga inimesed ka üle saja euro maksvaid komplekte, nagu «Profi pakk» ja «Öökuninganna» – nende ilutulestike kestus on pikem ning tuli ulatub kõrgemale. Rahva lemmikefektiks on Ivo Melderi sõnul läbi aegade olnud kullasadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles