Kuidas puhastada pehmeid mänguasju

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pehmed mänguasjad.
Pehmed mänguasjad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kui karvasel lelul pole kasutusjuhendiga silti, ei soovita enamik mänguasjapoodide esindajatest pehmet looma pesumasinas pesta.

Toimetuse poole pöördunud lugeja uuris, kas pehmeid loomad hoiavad ka pärast pesumasinas pesemist endist kuju. Samuti panid pesemise küsimärgi alla mõne mänguasja sees peituvad terakesed.

«Kui on oht, et pesemisel võib mänguasi tükke või karvu eraldada, on see enamasti sildil mainitud ja soovitatud, kuidas seda pesta,» ütles veebis mänguasju müüva toys.ee esindaja. Tema sõnul ei soovitata tihti pehmeid mänguasju masinas pesta nende täitematerjali pärast.  

«Kui mänguasja sildil on kirjas, et seda võib masinas pesta on tavaliselt soovituslik kasutada 30-kraadist programmi ning vältida tugevaid pesuvahendeid, » selgitas toys.ee esindaja. Pinnapealset puhastamist soovitab ta interaktiivsetele või elektrooniliste lelude puhul.

Kaisukaru ei soovitata üldjuhul pesumasinasse pista.
Kaisukaru ei soovitata üldjuhul pesumasinasse pista. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Esindaja hinnangul soovitatakse pesta pehmeid mänguasju käsitsi, sest see tagab lelule parema väljanägemise kui masinpesu. «Peaaegu kõikidel Disney pehmete mänguasjade siltidel, sealhulgas laste lemmikul lumememm Olafil filmist «Lumekuninganna ja igavene talv», on soovituslik just käsipesu,» tõi ta näiteks ja lisas, et kui inimene ei ole kindel, kuidas konkreetse mänguasjaga ümber käia, tasub võtta ühendust tootja või maaletoojaga.

Mänguasjapoe Karupoeg Puhh klienditeenindaja Karoliine Ustav soovitas käituda mänguasjade hooldamisel samamoodi nagu pehme mööbliga: puhastada niiske lapi või tolmuimejaga. 

Ka lastekaupu müüva sisustuskaubamaja ON24 kliendikonsultant Katrin Oppe ütles, et pesumasinas ei tasu pesta teradega mänguasju, sest terade vahele võib jääda niiskust, mis soodustab bakterite ja hallituse teket.

Plüüsist mänguasjade hooldamiseks soovitas masinpesu asemel käsitsipesu või pindmist puhastamist ka mänguasjade hulgimüüja Rekato. Samad tõdes Rekato esindaja, et leidub ka erandeid. Pesta võib näiteks tuntud firmade toodetud väikelastele mõeldud pehmeid mänguasju. 

«Reeglina on need madala karvaga ning võivad sisaldada graanuleid,» ütles esindaja. Tema sõnul on info pesu- või puhastussoovitusega õmmeldud kas mänguasja külge või kinnitatud eraldi niidi või plastväädiga lipikul.

Lastele meeldivad kaisukarud.
Lastele meeldivad kaisukarud. Foto: Panther Media

«Enne mänguasja lapsele mängida andmist tuleb kindlasti eemaldada alati sildid, sest need võivad sattuda lapse hingamisteedesse ja põhjustada lämbumist,» lisas Rekato esindaja. Ta soovitas lapsevanematel toote info pesemisvõimalustega tutvumiseks alles hoida.

Diaasia mänguasjapoe juhatuse liige Raivo Martinson rääkis, et enamikku nende Rootsist maaletoodud pehmetest mänguasjadest võib pesta pesumasinas, sest lelud on selleks piisavalt kvaliteetsed. 

Samas juhtis ka tema tähelepanu siltidele, kust näeb täpsemaid pesemissoovitusi. Näiteks ei soovitata tsentrifuugimist, selle asemel tuleks lasta mänguasjal tavaliselt kuivada.

«Hiljem võib raputada, et karv läheks kohevaks ja vajadusel ka pikakarvalisi pehmeid loomi kammida,» rääkis Martinson.

Ta tõdes, et kuju masinpesu küll ei muuda, kuid pika aja peale välimus pisut muutub, sest miski ei ole igavene.

«Isiklikult on olemas juba 20 aastat pikakarvaline koerake, keda on korduvalt pestud, kammitud ja raputatud ning mänguasi on peaaegu samasugune nagu soetamisel,» tõi Martinson näiteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles