EMOsse pöörduti pühade ajal kurgupõletike ja ninaverejooksudega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ninaverejooks.
Ninaverejooks. Foto: Aldo Luud

Möödunud nädalal pöördus Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) erakorralise meditsiini osakonda (EMO) kokku 1604 patsienti, kellest paljusid vaevasid kergemad tervisehädad.

EMO juhataja dr Kristiina Põllu sõnul oli eelmine nädal väga töine. Palju patsiente toodi kiirabiga. Keskmisest enam abivajajaid saabus kiirabiga esmaspäeval, teisipäeval, kolmapäeval ja laupäeval. Traumade osas möödus pühadenädal aga suhteliselt rahulikult.

Äärmiselt koormatud oli kõrva-nina kurguhaiguste arsti vastuvõtt, kuhu pöördus viie päeva jooksul kokku 180 patsienti.

Väga palju oli kurgumandli- ja põskkoopapõletike ning ninaverejooksudega pöördujaid. «Nagu ikka, oli ka palju kergemate tervisehädadega pöördujaid, kelle terviseprobleemid oleksid kas perearsti lahendada või apteegi käsimüügi ravimitega leevendatavad,» lausus Põld.

Köha-nohu, kurgu- ja kõrvavalu kaasnevad pahatihti viirustega. Selliseid vaevusi saab aga kenasti leevendada koduste vahenditega – ravida ennast apteegi käsimüügis olevate palaviku- ja valuvastaste ravimitega ning ninakinnisuse korral kasutada tursevastast pseudoefedriini sisaldavaid preparaate.

Kõhuvalu korral tasub spasme esialgu leevendada nt spasme vähendavate ravimitega, mida saab apteegist.

Seljavalu puhul võib tarvitada näiteks ibubrofeeni või paratsetamooli, vajadusel maksimaalses päevases annuses.

Mure korral tasub alati nõu küsida perearsti infotelefonilt 1220.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles