Lugeja küsib: kas keskkütet tasub ööseks maha keerata?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Kas see on küttekulu raiskamine, kui korrusmajas (viiekorruseline ühistu) kasutatakse automaatrežiimi, mis alandab öötundideks (8 h) radiaatoritesse lastava vee temperatuuri?» küsib lugeja.

«Kui kell 6 lülitub sisse päevane kütterežiim, siis radiaatorid saavutavad päevase temperatuuri alles kolme tunni pärast. Meile tundub, et selline radiaatorite jahtumine ja uuesti ülessoojendamine iga päev kulutab rohkem energiat, kui ööpäeva lõikes stabiilse temperatuuri hoidmine (e küttevee temperatuur oleneks vaid välistemperatuurist ja hoiaks nii päeval, kui öösel toaõhu temperatuuri näiteks 20 kraadi juures). Milline on soojustehnika spetsialisti seisukoht?» kirjutab ta.

Vastab Gaspre OÜ tehniline juht Simmo Paomets.

Sellist temperatuurilangetamist kasutatakse üsna tihti ja see annab küttekulu säästu ka. Üldjuhul mõjutab radiaatorkütte süsteemi pealevoolu temperatuuri muutmine ruumitemperatuuri kiiresti ning sellest sääst tekibki. Selge ju, et madalam pealevoolu temperatuur nõuab vähem energiat.

Kindlasti ei tohi aga temperatuuri väga alla lasta. Kui te ütlete, et kolm tundi kulub päevarežiimi taastumiseks, siis on kas pealevoolu temperatuurile seadistatud liiga suur alanemine või on teie küttesüsteem väga suure inertsiga. Rohkem kui 10 kraadi pealevoolu temperatuuri alandamist ei tasu ette võtta - see tekitab juba ebamugavust. Umbes 4..5 kraadi pealevoolu temperatuuri muutmist muudab ruumitemperatuuri umbes 1 kraadi võrra.

Katsetage. Jahedas tuleb parem uni, kuid hommikuks peaks päevarežiim olema taastunud.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles