Kortermajade ümbruses tuleks paugutamisega piiri pidada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajade ümbruses ilutulestikuga paugutamise asemel tuleks eelistada mõnda ohutamat kohta.
Kortermajade ümbruses ilutulestikuga paugutamise asemel tuleks eelistada mõnda ohutamat kohta. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Korteriühistute liit soovitab aastalõpupidustuste raames pidada kortermajade ümbruses piiri pürotehnikaga, jälgida, et trepikodadesse ei satuks võõraid ja valvata koduloomi.

«Mitmel pool käib ilutulestiku paugutamine juba ammu enne aastavahetust täie hooga – majade vahel ja rõdudelt lendavad igas ilmakaares odavad ja sugugi mitte alati ohutud pürotehnilised vidinad,» sõnab Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

Ilutulestikuvahendeid ei tohi kasutada kohas, kus see võib tekitada ohtliku olukorra - ohutu raadius oleks tema sõnul 30 meetrit ning enne ilutulestiku kasutamist tuleb täielikus ohutuses veenduda.

«On selge, et kortermaja pisikesel rõdul on igasugune pürotehnika kasutamine äärmiselt mõtlematu ja ohtlik tegu – liiati kui enamasti kiputakse seda tegema suuremas seltskonnas ja alkoholijoobes,» rõhutab Mardi. Enam-vähem igal aastal tuleb ette juhtumeid, kus inimesed pürotehnikat uude aastasse lennutada üritavad, süüdates valesti suunatud raketiga elamu rõdu või kedagi tõsiselt vigastades.

Ettevaatlikult tuleks tema sõnul ümber käia ka lahtise tulega: küünlad, kaminatuli ning teised lahtise tule allikad kodunt lahkudes või magama minnes kustutada. Muuhulgas tuleks kontrollida, et pühade ajal täistuuridel töötavad elektriseadmed ei tekitaks vooluvõrgus ülekoormust.

«Silmas tuleks pidada ka, et aastavahetuse piduste kogenemistega kortermaja ümbruses ei lastaks trepikotta võõraid, kel ei pruugi alati olla parimad kavatsused. Uksed tuleb samuti kindlalt lukustada,» tuletab Mardi meelde.

Selleks, et loomad suure stressi tõttu pead ei kaotaks ja näiteks kodust ära ei jookseks, soovitab korteriühistute liit hoolitseda ka selle eest, et neljajalgsed lemmikud oleks turvaliselt kodus, neid rahustada ja nende eest hoolitseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles