Statoil: kütuse hinnalangus ei saa samal määral jätkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast aktsiisitõusu enam alla eurost liitrihinda ei näe.
Pärast aktsiisitõusu enam alla eurost liitrihinda ei näe. Foto: Sander Ilvest

Alates tänavu suvest on bensiinihind Statoili tanklates alanenud 30,5 sendi võrra, tulevaks aastaks ettevõte sellist langust ei ennusta, sest praegusest hinnast moodustavad 52 protsenti maksud.

«2014. aasta jääb meelde kui suurima bensiini jaehinna langusega aasta. Selle aasta kõrgeim bensiini hinnatase oli juunis, mil liiter bensiini maksis Statoili automaatjaamades 1,344 eurot liiter. Praegu maksab liiter bensiini Statoili automaattanklates 1,039 eurot liiter, mis teeb selle aasta hinnalanguseks lausa 30,5 senti,» ütles Statoil Fuel & Retail Eesti AS-i mootorikütuste tootejuht Indrek Sassi BNS-ile.

Euro kehtivuse ajal oli senine maksimaalne hinnakõikumine Sassi sõnul ühe aasta sees 18,5 senti – 2012. aastal oli madalaim bensiini hinnatase 1,264 eurot liiter ja kõrgeim 1,449 eurot liiter.

See, kas mootorikütuste jaehinnad Eestis veelgi alanevad, sõltub tema sõnul otseselt sisseostuhindadest ja USA dollari ning euro suhtest. «Selle aasta nii tugevat maailmaturu hindade muutust ei prognoosinud isegi parimad analüütikud, kuna 2014. aastal maailma mõjutanud sündmusi ei suutnud keegi ette näha. Praeguste märkide järgi jätkub toornaftat tootvate riikide vahel võitlus turu pärast ka uuel aastal ning see võib tähendada sisseostuhindade odavnemist,» rääkis ta.

«Kui USA dollar euro suhtes oluliselt ei tugevne, langevad madalama sisseostuhinna puhul ka mootorikütuste jaehinnad Eestis,» märkis Sassi. Ta lisas, et kuna tänaseks moodustavad maksud juba 52 protsenti mootoribensiini jaehinnast, siis nii suurt langust nagu 2014. aastal oli, ei saa kindlasti eeldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles