Hispaania mandariinid võivad alt vedada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supermarketite juhtide sõnul on Eestis müügil korduvalt kontrollitud ja valdavas osas otse tootjalt toodud mandariinid.
Supermarketite juhtide sõnul on Eestis müügil korduvalt kontrollitud ja valdavas osas otse tootjalt toodud mandariinid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti supermarketites müüakse valdavalt Hispaania, Kreeka, Maroko ja Itaalia päritolu mandariine, enim on sel aastal soovida jätnud hispaanlaste kvaliteet.

«Eks mandariinidega ole samuti, nagu paljude teiste viljadega – mõnel aastal on nende kasvamiseks head tingimused, teine kord jälle kehvemad,» ütleb Rimi Eesti pressiesindaja Katrin Bats. Sel aastal on kehvemini läinud ja mandariinide kvaliteet on ettevõttele parajalt peavalu tekitanud.

«Oleme pea terve detsembrikuu mandariine sisse ostnud Itaaliast, sest Hispaania mandariinide kvaliteet on jätnud pisut soovida,» märgib Bats. Nii on jäetud mitmeid autokoormaid mandariine kvaliteediprobleemide pärast kauplustesse saatmata.

«Peamiselt oleme tähele pannud, et probleemiks võivad olla mandariinidel koorekahjustused, mistõttu nende välimus ei pruugi olla kliendile atraktiivne,» selgitab Bats. Samas ei ole Rimi oma poodides müüdavate mandariinide maitseomaduste kohta klientidelt nurisevat tagasisidet saanud – müüdud on isegi rohkem mandariine, kui möödunud aastal.

Selles osas on hästi läinud ka Selveril. «Jõulunädalal müüsime mandariine üle 120 tonni ja nende kvaliteedi osas pole meile klientidelt kaebusi laekunud,» sõnab Selveri kaupluste juhataja Kristi Lomp.

Ka Selver toob mandariinid Eestisse ise ning siiasaabunud kauba kvaliteeti kontrollitakse nii selle vastuvõtmisel kui hilisemal müügisaali paigutamisel. Kuigi nende mandariinide päritolu maa on samuti Hispaania, ei ole nende kvaliteedi osas klientidelt kaebusi laekunud.

Maxima kauplusi varustavad erinevad tarnijad ja mandariinide ostmisel lähtutakse ostetava toote hinnast ja kvaliteedist. Mandariinid tuuakse nii Marokost kui Hispaaniast.

«Mandariinide puhul tuleb tähele panna, kas tegemist on esimese või teise klassi mandariinidega,» ütleb Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktor Ty Lehtmäe. Esimesse klassi kuuluvatel mandariinidel puuduvad koorel defektid, teise klassi puhul pole koor päris veatu, kuid see ei tähenda, et maitse selle tõttu kannatama peaks.

Ettevõte jälgib tähelepanelikult sisseostetavate toodete kvaliteeti ja enne väljapanekut kauplustes tooted ka eelsorteeritakse. «Selle põhjal saame öelda, et tänavu on kvaliteet olnud paremgi, kui eelmisel aastal,» nendib Lehtmäe.

ETK alustas käesoleval aastal puu- ja juurviljade ostu otse tootjatelt või suurematelt Euroopa edasimüüjatelt. «Põhjus ongi eelkõige kvaliteedis – soovime oma klientidele pakkuda paremat kvaliteeti sama hinnataseme juures,» selgitab ETK ostudirektor Taavi Kontson.

Tema sõnul mõjub võimalikult lühike tarneahel ning minimaalne ümberladustamiste ja -laadimiste arv tootekvaliteedile ning klient saab kauem säilivama toote. ETK poodides – Konsumis, Maksimarketis ja A&O kauplustes – müüakse Hispaania ja Kreeka päritolu esimese klassi mandariine ja klementiine.

«Täna tundub, et selline suund käesoleval aastal on olnud õige, meie kliendid on need tooted äärmiselt hästi vastu võtnud ning kaebuste ja reklamatsioonide arv on märgatavalt vähenenud,» märgib Kontson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles