Lugeja küsib: kuidas muuta sünnitunnistust, kui DNA järgi on lapsel hoopis teine isa?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA tulemus võib olla üllatav mõlema vanema jaoks.
DNA tulemus võib olla üllatav mõlema vanema jaoks. Foto: SCANPIX

«Olen 8-aastase tütre ema. Minu lapse sünnitunnistusel on kasuisa nimi. Kaks aastat peale sündi selgus DNA-st, et lapse bioloogiline isa on keegi teine. Selle ajani, kui elasime kasuisaga koos, hoolitses ta tütre eest. Nüüdseks oleme lahku kolinud ja meil pole lootuski elatist saada,» kirjutab lugeja.

«Tütre bioloogiline isa ei soovi samuti vabal tahtel last tunnistada. Kuidas ma peaksin käituma? Kuidas oleks võimalik lapse sünnitunnistusel olev isa nimi muuta, et siis temalt elatist lapsele saada? Palun andke nõu, et üks väike tüdruk saaks inimväärselt elada!» küsib lugeja.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Teil võimalus kohtu kaudu elatist nõuda mehelt, kes on lapse sünnitunnistusele isana kantud, olenemata sellest, et tegemist ei ole lapse bioloogilise isaga.

Isaduse vaidlustamise tähtaeg on üks aasta vastavatest asjaoludest teadasaamisest alates – kui nii Teie kui ka lapse sünnitunnistusele isana kantud mees saite vastavatest asjaoludest teada kaks aastat peale lapse sündi, lõppes isaduse vaidlustamise tähtaeg nimetatud kuupäevast ühe aasta möödudes. Sellest lähtuvalt ei ole Teil ega lapse sünnitunnistusele kantud mehel enam võimalust isaduse vaidlustamiseks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles