Kumb ta siis on, lehm või loom?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Herefordi lihaveised.
Pildil Herefordi lihaveised. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mina ei tea, kuidas teile tundub, aga minul oli omal ajal suur sisemine võitlus, et uskuda nagu kõik teised loomad oleks linnud ning ainult lehm on loom. Lõpuks olin ma sunnitud sellega leppima. Kuigi keegi teist ei lähe inglise keelt kõnelevas maailmas poodi ja ei ütle – could you give me half a kilo of animal meat please. Proovige, nii kena oleks näha teistpool letti oleva inimese nägu.

Mina hakkasin loomast aru saama alles väga hiljuti. No ei  olnud võimalust sisefileed tarbida, see on lihade kuningas. Samas igaüks võib öelda, et mis viga head toitu teha, kui tooraine maksab 400 krooni kilo. Ütleme, et see pole just igapäevane ja ka iganädalane rutiin, et möllad sisefileed teha. Päris üleolevalt ei maksa suhtuda, välisfilee on ka väga hea teatud kohtades teha ja ka paras praetükk on suurepärane piduroog.  Sisefileega toimetamiseks on mõned lihtsad nipid:

Suvine ja verine loomaliha

  • Juhul, kui sisefilee on kelmest ja mõnest rasvasest kohast puhastamata, siis tuleb see töö teil endal ära teha. Hoolitsege selle eest, et teil on käepärast väike, aga terav nuga. Kui te maksite liha eest sellist hinda, siis olge ka kindlad, et te seda asjata ei raiska.
  • Lõigake fileest nii 2-2,5 näpu jämedused seibid. Seib on küll kole sõna, aga no mis teha, tükk on veel lollakam.
  • Võtke taldrik ja valage sinna peale väike, ütleme 2 tl suurune kogus õli ja laske laiali valguda. Sisuliselt peate te tükkide mõlemad pooled ära õlitama, aga mitte üle ujutama. Kes on Imre Kose poeg või Dmitri Demjanovi tütar, sellel on nii popp asi nagu õlipihusti, nüüd on paras aeg see kapi otsast alla võtta ja esimest korda elus ka kasutada.
  • Grill peab olema terav, selline 1,5 sekundit – see tähendab pange käsi 10 cm kõrgusele grillrestist ja öelge üks, kaks. Kui käe kohe ära tõmbate, on kuumus piisav.
  • Teine oluline asi – grillrest peab olema puhas. Toidutegemine ei ole võimalik, kui te oma grillresti eest ei hoolitse. Grillresti saab puhtaks siis, kui see on kuum, nii et paras aeg puhastamiseks on siis, kui te olete lasknud söel mõnda aega juba möllata.
  • On kaks teed ja vaieldavust, tõde pole keegi suutnud selgitada: kas panna sool ja pipar enne grilli või peale grilli. Mina teen mõlemat. Panen natuke enne grilli ja peale grillilt võtmist panen veel natuke. See jutt, et enne panemine tõmbab lihamahlad välja, no see on pool tõde. Kui grill on kuum, siis ei juhtu midagi.
  • Nüüd pange oma lihatükid grillile ja olge ise juures, andke kõikidelt külgedelt kuuma 3 minutit.
  • Väiksemad tükid on well done, suuremad tükid on medium.

Sööge kohe, torgake kahvel sisse ja laske mahlal voolata. Suvel sobib igasugune  kerge salat sinna kõrvale, kuigi mina söön esimese tüki lihtsalt niisama ja tuletan oma lapsepõlve meelde, kuidas sai orgi otsas liha küpsetatud ja seda siis  soojalt ja veriselt söödud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles