Kurvameelsed emad sünnitavad väiksemaid lapsi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedusaegne depressioon põhjustab väikese sünnikaaluga beebide ilmaletulekut.
Rasedusaegne depressioon põhjustab väikese sünnikaaluga beebide ilmaletulekut. Foto: SCANPIX

Vastavaldatud uuringu kohaselt sünnitavad raseduse ajal depressiooni ja ängi kogenud naised väiksema beebi ning samuti on suurem imikueas suremise risk.


Uuring viidi läbi Bangladeshis ning see keskendus maapiirkondades elavatele naistele. Teadlased viitasid asjaolule, et imikute suremuse ja laste kehva tervisliku seisundi peamiseks põhjuseks vaesuse, alatoitumise või kehva sotsiaal-majandusliku olukorra ees on vaimse tervise probleemid, kirjutas Physorg.

Rootsi ja Bangladeshi teadlased jälgisid 720 naise vaimset tervist raseduse viimasel kolmandikul ning ka peale sünnitust kuue kuni kaheksa kuu jooksul.

«18 protsendil naistest, keda me kahes Bangladeshi maapiirkonnas uurisime, esines rasedusaegne depressioon ning üks neljandik kannatas ärevushoogude all, ja need naised sünnitasid tunduvalt suurema tõenäosusega väga tillukese beebi. Kuna väga väikene sünnikaal on otseselt seotud laste suremusega, on uuringutulemused murettekitavad,» selgitas uuringu juhtautor Hashima-E- Nasreen.

Uurijad soovitavad arengumaade laste suremuse vähendamiseks investeerida vaimse tervise tugiteenuste arendamisse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles