Helendavad ekraanid suurendavad teismeliste unehäireid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleliigne arvuti- või teleriekraani taga istumine mõjutab kõige häirivamalt teismeliste unele.
Üleliigne arvuti- või teleriekraani taga istumine mõjutab kõige häirivamalt teismeliste unele. Foto: SCANPIX

Järjest enam uuringuid tõestavad, et LED-ekraanide sinine valgus suurendab koolilaste unehäireid ja vähendab unehormooni tootmist, eriti kõrge on see nähtus teismeliste hulgas.

Jyväskylä ülikooli tehtud uuringu kohaselt on koolilaste unehäired viimase kahekümne aasta jooksul kahekordistunud, vahendab YLE Uutiset.

Juulia Ollikainen on Kirkkonummist pärit soome teismeline, kes tavaliselt läheb magama kella kümne ajal õhtul, puhkepäevadel keskööl. Tema igapäevarutiin on sarnane teiste temaealistega – ta mängib arvutis mänge, vaatab telerit, loeb internetis uudiseid ja vestleb sõpradega.

Kuigi see võib kõlada tavapärase rutiinina, on sellel oma pahupool. Uuringud on tõestanud, et LED-ekraanide sinine valgus vähendab unehormooni, melatoniini tootmist, põhjustades sellega eriti teismelistel rohkelt unehäireid.

Juulia Ollikainen ütleb, et ta on seda nii enda kui oma koolikaaslaste puhul tähele pannud iseäranis esmaspäeva hommikul, kui vahepeal on olnud nädalavahetus, kus ta on olnud kauem üleval.

Ta näeb erinevust ka oma vanemate pealt, kes järgivad nii tööpäevadel kui puhkepäevadel sama rutiini ja lähevad magama alati samal ajal. Nii on ka nende häälestumine tööle lihtsam kui tütrel kooli minnes.

Pikkade pühade järel kooli ja tööle minek võib rohkelt teleri või arvutiekraani taga aega veetnule mõjuda sarnaselt nagu suuremale osale teismelistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles