Vaata, mis aitab kodus tuleohtu vähendada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahtine tuli ei ole ainus, mis võib kodu tuleohtu seada.
Lahtine tuli ei ole ainus, mis võib kodu tuleohtu seada. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kuigi järjest vähem kasutatakse majapidamistest lahtist tuld, ei ole sellega vähenenud tuleõnnetuste arv, kus hukkuvad nii inimesed kui kahjustub ka vara, mistõttu on oluline meelde tuletada, mis aitab kodu turvalisena hoida.

Päästeamet jagab soovitusi, mis aitavad kodus tulekahjuohtu vähendada. Kuna igasuguse põlemise tekke otsustab peamiselt süüteallika olemasolu, siis on oluline vaadata üle, mis majapidamises võib tuleohtu tekitada.

«Lisaks spetsiaalsetele süütevahenditele nagu tikud, tulemasinad, on süttimiseks veel mitmeid muid võimalusi – elekter, hõõrdumisel tekkivad sädemed, klaasikillud päikese käes,» sõnab Liina Reinsaar päästeameti kommunikatsiooniosakonnast.

Tulekahjude põhjused

Tulekahjude peamised tekkepõhjused on hooletus lahtise tulega ümberkäimisel, suitsetamine, laste mängimine tulega, lõkke tegemine valesse kohta või selle järelevalveta jätmine, lõkkest lendavad sädemed ja kulu põletamine.

Täiendavat tuleohtu kujutavad katkised elektriseadmed või nende vale kasutamine, katkised kütteseadmed või nende vale kasutamine, tahtlik süütamine, isesüttimine (näiteks suurtes silo- või turbakuhjades), klaasikillud ja äike.

Olulisim, mis aitab igasugust tuleohtu varakult tuvastada, on suitsuandurite olemasolu. Nende töökorras olekut tuleks kontrollida kord kuus ja vahetada patareid kord aastas. «Patareide tühjenemisest annab märku ebatavaline heli,» ütleb Reinsaar.

Harjuta evakueerimist

«Õpi ise ja juhenda oma pereliikmeid, kuidas käituda tulekahju tekkimisel ja evakueerumisel hoonest,» ütleb päästeamet ja soovitab koos pereliikmetega harjutada evakueerumist.

Proovi seda teha suletud silmadega, kuna tulekahju ajal tekkib väga palju suitsu, mille tõttu ei ole võimalik midagi näha. Liikumise ajal pea meeles, et lae all on alati rohkem suitsu ja kuumust kui põranda lähedal. Hoia ennast kummargil või käpakil.

«Käsikaudu liikumisel ära ava alati kõiki uksi, vaid katsu esmalt ukse temperatuuri – tulekahju võib olla selle ukse taga,» märgib päästeameti kommunikatsiooniekspert. Lisaks soovitatakse muretseda koju esmased tulekustutusvahendid ja õpeta pereliikmeid neid kasutama.

Need on spetsiaalsed tule kustutamiseks ette nähtud vahendid, mille kasutamisega saab hakkama üks inimene: pulbertulekustuti, väike tuletõrjekraan, kast liivaga, anum veega ja tulekustutusvaip.

Lisaks neile on olemas veel käepärased tulekustutusvahendid. Siia alla kuuluvad kõik vahendid, mille abil on inimene võimeline oma leidlikkust appi võttes aitama kaasa tulekahju likvideerimisele – oksad, muld, riided.

Tulekahju korral on tule levik kõigest minutite küsimus – vaata, kui kiiresti võib tuli levida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles