Kõrge vererõhk võib tõsta pimedaks jäämise riski

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glaukoomi diagnoosimist alustatakse rutiinsest silmade uurimi­sest ehk nägemisteravuse määramisest ja korrigeerimisest prillidega.
Glaukoomi diagnoosimist alustatakse rutiinsest silmade uurimi­sest ehk nägemisteravuse määramisest ja korrigeerimisest prillidega. Foto: Panther Media

Värske uuringu järgi tõstab kõrge vererõhk glaukoomi ehk rohekae tekkimise riski ning see haigus on maailmas peamine pimeduse põhjustaja.

Sageli kaasneb haigusega kõrgenenud silma siserõhk, kirjutab newsmaxhealth.com. Kõrgenenud rõhu tõttu ei pääse veri silma ning nägemine muutub halvemaks.

Eelmised uuringud on näidanud, et kõrge vererõhk võib glaukoomi ära hoida, sest see ei lase silma siserõhul kõrgemaks minna. Need uuringud näitasid, et tõstes vererõhku lühikeseks ajaks, (üheks tunniks) pakkus see osalist kaitset. Samas näitavad teised andmed, et kuigi kõrge vererõhk kaitses nooremaid inimesi, tõusis vanematel glaukoomi tekkimise risk.

«Uuringud näitavad, et kõrge vererõhk on glaukoomi tekkimise riskifaktor. Selle põhjused ei ole aga selged,» ütles uuringu autor Bang Bui. Uuring ilmus väljaandes Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Bui sõnul näitas värske uuring, et vastupidiselt arvamusele nagu kõrge vererõhk aidataks glaukoomi ära hoida, tuleks pidada seda hoopis glaukoomi riskiteguriks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles