Vaata, milline amet tagab Saksamaal kõige priskema sissetuleku

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Saksamaal teenivad kõige kõrgemat keskmist palka arstid – nii on see olnud ja ilmselt on ka edaspidi, kirjutab Saksa ajaleht Bild.

Arstide keskmine aastapalk on Saksamaal 63 500 eurot (kaheteistkümne kuu peale jagatuna 5292 eurot kuus – toim.). Nii selgub iga-aastasest StepStone’i palgauuringust. Uuringu läbiviimiseks küsitles tööportaal 50 000 omaala spetsialisti ja tippjuhti.

Arstide puhul esineb mõistagi väga suuri palgaerinevusi. Näiteks teenivad kliinikumides töötavad arstid keskmiselt kuni 21 protsenti rohkem kui teised meditsiinitöötajad. Samuti tuleb kasuks kogemus – töötajad, kes on olnud ametis üle kümne aasta, võivad teenida rohkem kui 83 000 eurot aastas.

Teisele kohale asetuvad Saksamaal kõrgeimat palka teenivate ametiesindajate nimekirjas IT-valdkonnas töötavad spetsialistid (56 332 eurot), kellele järgnevad juristid (56 315 eurot) ning insenerid (55 908 eurot).

Aastapalga suurus ei olene Saksamaal ainult sellest, kellena sa töötad vaid ka kus piirkonnas sinu töökoht asub. Kõige paremini makstakse palka Hesseni liidumaal, mis on esikohal juba kolmandat aastat järjest.

Teist ja kolmandat kohta jagavad Baieri ja Baden-Württembergi liidumaad.

Kõige madalama palgaga peab leppima Põhja-Saksamaal ja eriti Ida-Saksamaal.

Statistikast selgub muuhulgas, et ettevõted, kelle palgal on üle 1000 inimese, suudavad oma töötajatele maksta keskmisest 10 protsenti kõrgemat palka.

Üsna huvitav on ka Saksamaa eraettevõtetes makstavate palkade võrdlus (vt tabelist), mille tippu troonib pangandus, kus keskmine aastapalk 62 451 eurot on 80 protsenti kõrgem kui tabeli viimasel kohal paiknevas majutus- ja toitlustussektoris.

Muuseas – Saksamaal väärtustatakse tööturul ka seda, kui inimesel on oma vastava ameti kohta ette näidata selle omandamist kinnitav diplom. Akadeemilise kraadiga spetsialist teenib tööturul keskmisest 35 protsenti rohkem palka võrdluses hariduseta kolleegidega.

Doktorikraadi omandanud teenivad bakalaureuse- ja magistrikraadi omanikest omakorda 16 protsenti kõrgemat palka. Konkurentsitult kõrgeimat palka saavad meditsiini-, inseneri- või infotehnoloogia õppe läbinud töötajad.

* Kõik artiklis avaldatud numbrid kujutavad keskmist aastas teenitavat brutopalka.

http://f12.pmo.ee/-y2JkYrV3E3WbVPdmZ1XTcsWSlA=/0x0/nginx/o/2015/01/07/3662087t1h0037.png

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles