Auvere õnnetuses põhjustas raskeid vigastusi tekkinud keemiline reaktsioon

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Auvere jaama ülevõtmine  lükkub 2017. aasta oktoobrisse, seetõttu maksab General Electric Eesti Energiale leppetrahvi.
Eesti Energia Auvere jaama ülevõtmine lükkub 2017. aasta oktoobrisse, seetõttu maksab General Electric Eesti Energiale leppetrahvi. Foto: Lugeja foto

Postimehe andmetel põhjustas Auvere elektrijaama õnnetuses viga saanud meestele raskeid tervisehädasid sissehingatud tuhk, mis muuhulgas sisaldab ka kustutamata lupja.

«Elektrijaama tuhk sisaldab kaltsiumoksiidi, mis on leeliseline ja mis hingamisteedes vedelikuga reageerides põhjustab keemilise reaktsiooni,» rääkis Postimehe Narva korrespondent Irina Tokareva. Väidetavalt tekkis tuha alla jäänud ja seda sisse hinnanud meestel kopsuturse ja seetõttu hoitakse neid kunstlikus koomas.

«Elektrijaamas tekkiv tuhk sisaldab sarnaselt ka näiteks puidutuhaga kaltsiumoksiidi ehk kustutamata lupja, millel on söövitav toime,» rääkis Eesti Energia pressiesindaja Elis Vennik. Ta selgitas, et põlevkivituhas võib sõltuvalt konkreetsest tuhast olla kaltsiumoksiidi sisaldus erinev. Näiteks Auvere elektrijaamas on see keskmiselt 4-8 protsenti. Venniku sõnul sisaldub kaltsiumoksiidi igas tuhas ja ka näiteks tsemendis. «Ka koduahjus tekkiva tuha suuremahuline sissehingamine võib tekitada tervisekahjustusi,» lisas ta.

Eesti Energia esindaja sõnul on töötajad sõltuvalt töö iseloomust varustatud erinevate töökaitsevahenditega. Alati on ehitusobjektil vaja kanda kiivreid ja tugevdatud jalanõusid ning kas töövormi või helkurvesti. Müra korral kasutatakse kõrvatroppe ja kõrvaklappe, lendleva tolmu kaitseks maski, vajadusel töökindaid. «Mis toimus konkreetselt eile Auveres ja millist kaitsevarustust töötajad sel hetkel kasutasid, selgitab uurimine,» rääkis ta.

Postimehe andmetel olid kannatanud pärit Narvast. «Kolm meest, kes praegu on koomas, olid tehnoloogiatööstuse töötajad,» rääkis Tokareva. Ta selgitas, et see ettevõte oli varem Eesti Elektrijaamade osakond, mis tegeles hooldustöödega. Piirilinnas levib kuuldus, et sellel punkril oli paar päeva varem probleeme siibritega ja see polnud õigesti ehitatud.

Eesti Energia teatel said kannatada Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse, Narva elektrijaamade ning teiste alltöövõtjate töötajad. Vennik ei kommenteerinud väidet, nagu oleks osa mehi saanud viga kaaslasi päästes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles