Toitumisspetsialistid: mõni valmistoit annab isetehtule silmad ette

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassikaline lasagne ei ole eriti tervislik valik.
Klassikaline lasagne ei ole eriti tervislik valik. Foto: Panther Media

Kuigi valmistoite peetakse sageli ebatervislikeks neile lisatud säilitus- ja lisaainete tõttu soovitavad Soome toitumisspetsialistid muretseda pigem küllastunud rasva ja soola pärast.

Tänapäeval on taas moes teha ise süüa või osta ökotooteid, kirjutab Yle. Vanemad tunnevad end süüdi, kui peavad andma lastele valmistoitu. Samas ei jäta kiire elutempo neile mõnikord teist võimalust. 

Toitumisspetsialistid on ühel nõul, et mõned valmistoidud sobivad aeg-ajalt tarbimiseks, kuigi ise kodus valmistatud toit on peaaegu alati parem alternatiiv, sest sel juhul saab inimene valida, mida ta sinna sisse paneb. 

«Mõned valmistoidud on üsna korralikud, samal ajal kui kodus tehtud toidud ei pruugi olla alati parima kvaliteediga. Tooraine ja tootmisviis mõjutavad kvaliteeti,» ütles litsentsiga toitumisspetsialist Kirsi Männistö.

Valmistoitu valides tuleks panna tähele samu põhimõtteid nagu tervislikus toitumises. Eelistada tuleks kala, kana, köögivilju ning täisteratooteid ning pigem vältida punast liha, soola, paneeritud toitu ja nisujahu sisaldavaid tooteid.

«Paneeritud toodetel, näiteks kalapulkadel, on üsna paks riivsaia kiht ning neid on praetud küllastunud rasvas. Samuti paneb muretsema neile toodetele lisatud soola kogus,» ütles toitumisspetsialisti Päivi Lassila.

Inimesed peaksid lisama igale toidukorrale rohkem köögi- ja puuvilju, olenemata sellest kas need on ise kasvatatud, turult ostetud või pakendist võetud. Toitumisspetsialistide sõnul saab neist vitamiine ja mineraalaineid.

Sool ja küllastunud rasv on probleem, lisaained ei ole

Soome Südameliit on alustanud mittetulundusliku kampaaniaga, mille raames lisatakse väärt toodetele punane südamekujuline märgistus. Sellise märgiga toode on teiste sarnaste seas parem valik nii rasva, kvaliteedi kui ka soolasuse poolest. Valmistoidu puhul on oluline jälgida, et toode ei sisaldaks liiga palju naatriumit. 

Enamik toitumisspetsialiste peab soola suureks probleemist. Paljud tarbijad ei mõista soola kahjulikke mõjusid, eriti kui nad on harjunud seda toidutegemisel kasutama. «Toiduainetööstus ei kasuta tavaliselt jodeeritud soola, mistõttu kannatavad paljud soomlased joodipuuduse käes,» rääkis Soome mittetulundusliku tarbijaühenduse toitumisspetsialist Leena Putkonen.

Südame sümboliga toidus ei tohi olla rohkem kui 25 kuni 35 protsenti rasva ning vaid kolmandik sellest tohib olla küllastunud. Toitumisspetsialistide sõnul peaksid inimesed muretsema vähem sellepärast kui palju rasva nad söövad ning selle asemel tuleks tähele panna, et toidus ei oleks liialt küllastunud rasvhappeid. Rasvad on oluline energiaallikas ning seda on vaja ka vitamiinide A,D,E ja K imendumiseks.

Näiteks lõhet sisaldavad valmistoidud on rasvased, kuid seal leidub ka küllastumata rasvahappeid, mida peetakse kasulikuks. Lõhes leidub oomega-3-rasvhappeid, mis aitavad hoida südame ja arterite tervist.

Putkonen ütles, et valmistoitude puhul on peamine probleem nn halb rasv ja suur soolasisaldus, mis tõstavad südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkimise riski. Palju kardetud lisaained on küllastunud rasva ja soola kõrval väiksema mõjuga.

Eelista sügavkülmutatud toitu

Kuigi lisaainete mõju on väike, peavad paljud inimesed paremaks neid vältida. Sellisel juhul soovitavad toitumisspetsialistid osta toitu sügavkülmaletist, sest näiteks sügavkülmutatud köögiviljad külmutatakse kohe pärast saagi korjamist ning neis on isegi rohkem vitamiine ja mineraalaineid kui külmutamata köögiviljades, mida on pikka aega laos hoitud. «Külmutatud spinatisupi toiteväärtus on enam-vähem sama mis isetehtul, ütles Männistö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles