Tsiibetitel on tähtis roll maailma kalleima kohvi valmimisel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia palmitsiibet
Aasia palmitsiibet Foto: SCANPIX

Maailma kalleima kohvi Kopi Luwaki valmimisel mängivad tähtsat rolli kassi meenutavad kärplased - Aasia palmitsiibetid  (Paradoxurus hermaphroditus).

Kopi Luwak on eksklusiivne ja seda toodetakse aastas umbes 230 kilogrammi, kirjutab Reuters.

Kilogramm neid kohviube maksab 700 dollarit.

Indoneesias Ida-Jaaval tegutseb mitu Kopi Luwaki tootjat, kes samas peavad ka tsiibetifarme. Kohvipuu viljad söödetakse tsiibetitele, kelle seedetraktist need läbi käivad. Need loomad eelistavad juba punaseid, pisut kirsse meenutavad vilju.

Kohvitootjad koguvad seedetrakti läbinud ja üksteise külge kleepunud viljad kokku. Kleepunud oad lahutatakse, pestakse ja pannakse kuivama. Neil on pärast kärplase seedekulglast väljatulekut säilinud ümbritsev kest. Seega pole need kokku puutunud ülejäänud toiduga looma maos.

Kohvioad kuivatatakse ja siis eemaldatakse seda ümbritsenud kest. Kõige lõpuks sorteeritakse kvaliteetsed oad mittekvaliteetsetest ja röstitakse kergelt, et eripärane maitse ja lõhn säiliks.

Eelkõige eelistatakse sellist kohvi Jaapanis, kuid ka USAs ja Austraalias. Üks tass Kopi Luwak kohvi maksab keskmiselt 50 dollarit.

«Kopi» tähendab indoneesia keeles «kohvi» ja «luwak» on sõna, mida kohalikud kasutavad tsiibetite kohta. Kopi Luwaki puhul on seega tegemist tsiibetikohviga.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles