Tudengid saavad praeguste õppemaksude tasumisega hakkama

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Omast taskust õpingute eest maksvad tudengid tulevad õppemaksu tasumisega ikka toime ja semestritasude hinnalangetuseks survet pole, näitab Tallinna Ülikooli kogemus.

Tallinna Ülikoolis on kombeks vaadata õppeteenustasud üle igal aastal ja aeg-ajalt tehakse ka korrektuure, kuid tänavu pole suuremaid muudatusi tehtud. Semestritasud arvutati küll ka eurodesse ümber ja seetõttu tuli summasid ümardada, kuid need erinevused pole kuigi olulised.

Ülikooli pressiesindaja Maiki Voore märkis siiski, et ümardamisel peeti silmas üliõpilaste huve ja arvutus tehti väiksema täisarvuni ehk õppuritele soodsamas suunas.

Masu survet ülikool semestritasude langetamiseks ei tunne, sest üliõpilased saavad maksmisega ikka hakkama. Seda lubab oletada fakt, et võlgade pärast eksmatrikuleeritute arv ei ole viimasel ajal oluliselt kasvanud.

Samas ei saa öelda, et tudengitel üldse rahamuresid poleks. Voore sõnul kasutavad paljud tasulistel kohtadel õppivad tudengid praegu võimalust minna akadeemilisele puhkusele ja võib oletada, et selle põhjuseks on rahaline kitsikus. Sama kinnitab ka see, et ülikooli antud võimalust, maksta semestritasu neljas jaos, kasutatakse üsna agaralt.

Tallinna Ülikoolis on keskmine semestri hind veidi üle 14 000 krooni, samas on ka erialasid, mille semestrimaks küündib üle 20 000 krooni. Voore selgitas, et kõrgem õppemaks on üldjuhul rahvusvahelisel õppekavadel, näiteks ülikooli juures tegutsevas Balti Filmi- ja Meediakoolis, kus õpetavad ka välisõppejõud.

Usaldades Tallinna Ülikooli veebilehele välja pandud tabelit bakalaureuseõppe erialadest ja nende hindadest, kuuluvad kallimate erialade sekka marketing ja reklaam (19 000 krooni semester), õigusteadus (21 000 krooni semester), film ja video (21 000 krooni semester), meedia suhtekorralduse suund (23 400 krooni semester) ning TV/audiovisuaalne meedia (23 400 krooni semester).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles