Kümme asja, mida ei tasu ülemusele kunagi öelda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolleegidest ei tasu halba rääkida.
Kolleegidest ei tasu halba rääkida. Foto: Panther Media/Scanpix

Vaatamata sellele, kas töösuhe ülemusega on pigem sõbralik või hoopistükkis pingeline, ei tasu bossile rääkida kõike, mis sülg suhu toob.

Business Insider tõi välja fraasid, mida võiks ülemusega suheldes vältida:

Võib-olla, varsti, tõenäoliselt

Need sõnad näitavad, et sul ei ole kindlat seisukohta. Ülemuse konkreetsele küsimusele tuleks vastata otsekoheselt. Boss eelistavad inimesi, kes suudavad otsuseid vastu võtta.

My bad

Kui sa ei ole just 12-aastane, ei tasuks sellist vabandamise viisi kasutada. My bad annab märku, et sinu arvates ei ole tegu märkimisväärse eksimusega. Ülemusele arvates ei pruugi see viga üldse niivõrd tühine olla.

See ei ole aus

Isegi ebaõiglases olukorras kuulub selline lause pigem jonnivale lapsele, mitte oma tegude eest vastutavale täiskasvanule. Esita oma seisukohad argumenteeritult.

Kõik ja mitte keegi

Need sõnad on nii üldised, et on peaaegu kaotanud oma tähenduse. Kas kõik firma töötajad ikka teevad nii? Too konkreetseid näiteid, ära üldista.

See ei ole minu töö

Kui ülemus palub sul midagi teha, siis üldjuhul on see ka su tööülesanne. Kui sellist tööd pole varem tehtud, tasub siiski proovida. Kui sul palutakse aga pidevalt teha töid, millest töölepingus juttu ei ole, tasub ülemusega rääkida või asuda uut töökohta otsima.

Sina ei teinud ...

Selle asemel, et alustada lauset rünnates ning kasutades sõna «sina», võiks rääkida probleemist enda kaudu ehk alustada lauset sõnaga «mina». Mitte «Sa ei andnud mulle selgeid juhiseid», vaid «Mul oli raske tööülesannet täita, sest juhised olid ebamäärased».

Ma ei suuda Susaniga koos töötada

Või Joe või kellegi teisega meeskonnast. Isiklikud probleemid ei kuulu töötegemise juurde. Ei maksa esitada ülemusele ultimaatumit: «Kui sa Susanit lahti ei lase, siis lähen mina»

Broneerisin just lennupiletid

Ei ole tark mõte teatada ülemusele reisiplaanidest enne seda, kui puhkuse aeg on kokku lepitud.

Ma proovin

Proovimine tähendab, et on võimalus läbikukkumiseks. Tee või ära tee, ei tasu proovida teha.

Tema on rumal, tema on laisk ja muu klatš

Ei ole hea mõte rääkida kolleegide kohta inetusi, isegi kui ülemus ise seda teeb. Proovi vahetada teemat või jääda neutraalseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles