Lapsed üksi kodus, vanemad välismaal tööl

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem kui 650 peres kasvavad lapsed omapäi.
Rohkem kui 650 peres kasvavad lapsed omapäi. Foto: Allikas: Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse RAKE uuring «Välismaal töötavate vanemate ja Eestis elavate lastega pered: parimad praktikad ja võimalikud ohud»

Vanemad, kes lähevad välismaale tööle ja jätavad lapsed Eestisse, peavad seda otsust pere siseasjaks ning häbenevad isegi laste koolile sellest rääkida, tundes end sisimas süüdi, et lapsed ajutiselt maha jätavad.

«Vanemad ei taha oma välismaale tööleminekust teatada, sest tunnetavad seda sammu kui laste hooletusse jätmist, ja keelavad ka lastel koolis sellest rääkida,» tõdes Tartumaa Lähte gümnaasiumi direktor Üllar Loks. Lähte koolis on pidevalt 10–15 peret, kust vähemalt üks vanem on välismaal tööl.

Direktorile ei meenu, et ükski vanem oleks koolile oma välismaale minekust teada andnud. «Ükski laps ei räägi sellest ja kui teada saame, siis kuidagi kaude,» lausus Loks.

Sotsiaalministeeriumi tellitud ja Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse RAKE tehtud uuring peredest, kus mõlemad vanemad (või üksikvanem) on välismaale tööle läinud ning lapsed Eestisse jäänud, jõudis sisuliselt samale järeldusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles