Lugeja küsib: kuidas vabastada ennast pensionärist ema hooldamisest?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

«Olen emale ainuke laps, aga ema on mulle põhimõtteliselt võõras inimene. Mind kasvatasid vanavanemad ja ema on eluaeg alkohoolik olnud, aga paberite järgi oleks nagu tema mind kasvatanud, s.t. vanemlikke õigusi pole ära võetud. Ema pole elus minu käekäigu vastu huvigi tundnud ja leian, et mina pole tema jaoks ka millekski kohustatud. Mul on endalgi lapsed kasvatada. Kuidas saan ennast tema hooldamise kohustusest vabastada?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Perekonnaseaduse § 103 lõike 1 kohaselt võib kohus isiku ülalpidamiskohustuse täitmisest vabastada või täitmist ajaliselt piirata või elatise suurust vähendada, kui kohustuse täitmist on äärmiselt ebaõiglane nõuda. Eelkõige on perekonnaseaduse § 103 lõike 1 punkti 2 kohaselt selleks alust siis, kui ülalpidamiseks õigustatud isik (antud juhul Teie ema) on jämedalt rikkunud oma ülalpidamiskohustust ülalpidamiskohustuslase (antud juhul Teie) vastu. Seega olukorras, kui Teie ema on kunagi rikkunud oma ülalpidamiskohustust Teie vastu, võib ka Teie ülalpidamiskohustus tema vastu olla piiratud.

Kui ema (või tema eestkostja) peaks Teie vastu esitama elatisnõude, on Teil võimalik esitada kõik asjaolud, mis võiksid Teid vabastada ema ülalpidamisest, või vähemalt selle täitmist piirata. Kui ema vanemlikke õigusi kuidagi piiratud ei ole, võib kujuneda komplitseerituks tõendamine, et ema Teid kunagi ülal pidanud ei ole. Kui Teid kasvatanud vanavanemad on veel elus, õnnestub võibolla nende kaudu tõendada asjaolu, et ema Teie suhtes ülalpidamiskohustust täitnud ei ole.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles