Lugeja küsib: mis juhtub taksole tühiväljakutse teinud inimesega?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takso Tallinna bussijaama ees.
Takso Tallinna bussijaama ees. Foto: Mihkel Maripuu

«Mida ütleb seadus takso tühja välhjakutse peale, kui takso kodulehel ega ka mujal firmaga seotud lehekülgedel ei leidu infot, mis juhtub, kui kutsun takso ning enam taksot ei soovi,» küsib lugeja.

«Täna (laupäeva varahommikul – toim.) juhtus minuga veider asi. Läksin kell 6 bussile, et tööle jõuda ning nägin kukkunud tüdrukut, kes valjult nutma hakkas. Läksin talle appi ning lisaks kukkumisele tahtis ta taksot, kuid kõneaega polnud. Pakkusin välja, et helistan ise taksosse, et aga ma bussist maha ei jääks, liikusin enda bussile ning helistasin Raadio taksosse. Palusin tüdrukul ootama jääda,» kirjeldas lugeja olukorda.

«15 minuti pärast helistas Raadio takso dišpetser ning andis teada, et takso ootab. Selgitasin, kuidas ma võõrale tüdrukule takso kutsusin ning kahjuks ei tea, kus tüdruk nüüd on. Dišpetser aga karjus mu peale ja ähvardas asja politseisse viia ning minult 400 eurot välja nõuda. Pakkusin välja, et las siis tuleb takso sinna, kus ma tööl olen (linnast pisut väljas). Seepeale ütles hääl telefoni otsas, et nüüd nõuan (agressiivselt), et sõidaks veel nagu tühja. Olin valmis selle sõidu kinni maksma, kuid enne kui sain öelda, et «ei, ma maksan kindlalt», viskas proua toru hargile.

«Helistasin siis tagasi, selgitasin, et las takso tuleb siis autobussijaama, kuid rahunenud dišpetser ütles, et tühistas arve. Kõik lõppes minu jaoks küll hästi, kuid tunnen end täieliku süüdlasena. Kas tõesti heateo eest saan 400 eurot trahvi?! Millised reeglid kehtivad tühja väljakutse peale? Isegi kui klient on nõus pika kliendita sõidu kinni maksma?» küsib lugeja.

Vastab Raadiotaksu juhataja Eduard Dubrovski.

Tühjad tellimused on suhteliselt ebameeldiv olukord, kuna taksojuht võtab ennast järjekorrast maha, sõidab kliendile järgi, ootab mingi aeg ja lõpuks jääb ilma kliendita ja järelikult ka ilma palgata, kaotades sellega aega ja raha (kütust).

Hea tava on selline, et kui taksojuht jõuab kliendi poolt nimetatud aadressile, siis lülitab ta taksomeetri sisse umbes kolm minutit pärast lubatud aega, andes kliendile aega end riidesse panna vms. Tihti juhtub, et ühel või teisel põhjusel klient mõtleb ümber või tema plaanid muutuvad, ning kui see juhtub enne takso jõudmist, siis helistakse dispetšerile ja annuleeritakse tellimus. Kui aga taksojuht jõuab kohale, siis klient maksab talle sõidu alustamistasu kinni (Raadiotakso puhul on see 2,17 eurot pluss 9,46 eur/tund ooteaeg).

Taksoeeskirja paragrahvi 12 alusel on kliendil õigus keelduda tellitud taksost juhul, kui takso ei vasta nõuetele, mis sõitja tellimisel esitas. Ühistranspordi seaduse alusel taksosõidutasu maksmisest keeldumise eest karistatakse tellija rahatrahviga kuni 50 trahviühikut.

Antud juhul polnud muidugi asi maksmisest keeldumises, nagu dispetšeri ja tellija telefonivestlusest välja tuli, vaid pigem selles, et puudus side tüdrukuga, kellele taksot telliti. Arve kinni maksmiseks oleks taksojuht pidanud sõitma autobussijaama, kuid tekkis oht, et ka seal jääb arve maksmata ning dispetšer tegi otsuse tellimuse annuleerida. Selleks, et tekkinud olukorda vältiga, oleks takso tellija pidanud küsima tüdruku telefoni numbri ning edastama selle dispetšerile, ning samuti andma informatsiooni selle kohta, et taksot tellitakse teisele isikule. See on normaalne praktika. Arvatavasti ei küsinud tellija konkreetses olukorras tüdrukult numbrit kuna, et tema buss jõudis kohale. Samas dispetšer on vahendaja kliendi ja taksojuhi vahel, ja sellepärast peab kaitsma ühe või teise osapoole huvisid. Sellel põhjusel teavitas dispetšer klienti sellest, et arve mittetasumise korral võib tekkida rahatrahvi oht, millele klient küll vastas, et on nõus arve kinni maksma. Lõppkkuvõttes dispetšer lihtsalt annuleeris tellimuse ära.

Ma olen kindel, et kui dispetšer teadnuks algusest peale, millise olukorraga on tegemist ja et takso tellija tahtis aidata vigastuse saanud tüdrukut, poleks rahatrahvist juttu ka olnud. Peab aru saama, et tihti külmad arved on tekitatud purjus ja mitte väga viisakate tellijate poolt, mille tõttu dispetšer peab sarnased olukorrad lahendama rangel aga õiglasel viisil.

Raadiotakso juhatuse poolt soovin vabandada kliendi ees, kui dispetšer tõesti tooni tõstis või olukorrast valesti aru sai ja ebaprofessionaalselt käitus. Ühe vahetuse jooksul võib dispetšer teenindada üle 100 kliendi. Kliendid on väga erinevad ja on ka väga ebaviisakaid, ning vaatamata oma professionaalsusele võivad dispetšerid vahepeal ka eksida. Me kõik oleme inimesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles