Ilutulestikumüüjad eksisid mullu tuleohutusnõuete vastu

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnika müük.
Pürotehnika müük. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tarbijakaitse ja päästeameti kontrolli käigus selgus, et ilutulestikumüüjad eksisid mullu  enim tuleohutusnõuete vastu.

Tarbijakaitseamet kontrollis üle Eesti kokku 44 müügikohta, keskendudes tarbijatele antava info nõuetele vastavusele ja märgistusele. Päästeamet kontrollis kokku 81 müügikohta, jälgides tuleohutusnõuete täitmist.

Tarbijakaitseamet leidis rikkumisi 11 toote puhul viies müügikohas. Kui 2013. aastal seisnesid tarbijakaitseameti tuvastatud peamised rikkumised peamiselt märgistusega, siis 2014. aastal neid praktiliselt ei esinenud.

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste sõnul on 2013. ja 2014. aasta kontrollide tulemusi võrreldes olukord pürotehniliste toodete turul tarbijakaitseameti kontrollitud aspektidest paranenud.

«Võttes arvesse asjaolu, et turul opereerib neli peamist kauplejat ning et rikkumisi ei esine vaid üksikutes müügipunktides, vaid ketis läbivalt, annavad tarbijakaitseameti kontrollitud 44 müügipunkti objektiivse tervikpildi turuolukorrast,» lisas ta.

Müügipinnad põhjustavad lisaohtu

Päästeamet tuvastas rikkumisi pea 87 protsendil juhtudest ehk 70 müügikohas, mida on võrreldes üle-eelmise aastaga pea veerandi võrra rohkem.

«Kuigi meie tuleohutusjärelevalve inspektorid kontrollisid eelmise aasta lõpus rohkem pürotehnika müügikohti kui 2013. aastal, on kahjuks rikkumiste osakaal suurenenud,» selgitas päästeameti tuleohutusjärelevalve tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü.

«Meie kontrollidest selgus, et pürotehnika müügipinnad võivad põhjustada olulist lisaohtu, kuna seal ei ole täielikult tagatud tuleohutus. Pea 50 protsendil juhtudest puudus müügikohas tekk või vaip, millega tulekahju korral katta vitriinis või riiulis olevaid tooteid laialipaiskumise eest. Pürotehnika ja lahtine tuli on kooslus, mille puhul tuleb õnnetuse ärahoidmiseks olla eelnevalt väga ettevaatlik ja hoolikas,» rääkis Rüü.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles