Lugeja küsib: kas koondamine on seaduslik, kui sama töö peale otsitakse inimesi?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Firma saatis mulle e-mailiga koondamisteate 4. septembril. Olen koondatud alates 3. novembrist. Minu töökoht ei kao, vaid seoses ümberkorraldustega firmas pole neil minule enam tööd pakkuda. Samas on hetkel firma kodulehel tööpakkumised täpselt samale tööle. Kas selline asi on seaduslik? Olen töötanud firmas üle kuue aasta ja kaebusi minu töö kohta pole olnud,» kirjutab küsija

Vastab jurist  Grete Lüüs aadvokaadibüroost LMP.

Koondamine töölepinguseaduse § 89 järgi tähendab tööandja poolt töölepingu erakorralist ülesütlemist majanduslikel põhjustel. Ülesütlemise põhjus peab olema seotud tööandja ettevõttega. Kõne alla tuleb koondamine töömahu vähenemise, töö ümberkorraldamise, tööandja tegevuse lõppemise, pankroti väljakuulutamise või muu majandusliku asjaolu tõttu. Võimaluse korral peab tööandja töösuhte lõppemisel majanduslikel põhjustel pakkuma töötajale teist töökohta.

Kui ettevõte tõepoolest otsib täpselt samale töökohale töötajat, kes täidaks samu tööülesandeid, siis ei saa Teiega töölepingu ülesütlemist pidada koondamiseks. Sellisel juhul pole töölepingu ülesütlemine seotud tööandja ettevõtte majandusliku olukorraga.

Praegusel juhul saaksite oma probleemiga pöörduda tööinspektsiooni. Pöördumisel tuleks tõendina kaasata ka ekraanipilt kodulehe tööpakkumisest.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles