Südamelöök võib peagi tuvastada nii krediitkaardi kui autovõtmete omaniku

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamelöök võib peagi saada uueks isikutuvastuse viisiks.
Südamelöök võib peagi saada uueks isikutuvastuse viisiks. Foto: SCANPIX

Samal ajal, kui ameeriklased karmistavad järjest enam krediitkaardiga maksmise nõudeid, on erinevad ettevõtted üle maailma asunud välja töötama tehnoloogiaid, kus inimese tuvastamise aluseks oleks aga hoopis tema südamelöök.

Suurenev hulk Euroopa ettevõtteid otsivad võimalusi, kuidas sõrmejälgede, silmajälgimistehnoloogia, veresoonte või südamelöökide abil inimese tuvastamist lihtsustada, vahendab Business Insider.

Kuigi Ameerika pankade poolt väljastatavad krediitkaartid on plastikaardid, mis on varustatud nii magnetribaga kui kontaktkiibiga, PIN-koodi sisestamist siiski pangad nende omanike identifitseerimisel ei nõua.

Seda põhjendatakse väitega, et lisaks maksekviitungi allkirjastamisele oleks liigne nõuda tarbijalt enda identifitseerimiseks täiendavalt ka neljakohalise PIN-koodi sisestamist. Samas on üks Ameerika jaemüügikettidest – Target – hakanud pärast paari varastatud krediitkaardi juhtumit oma ostjatelt nõudma mõlemat identifitseerimisviisi.

Euroopas on nii magnetriba kui kontaktkiibiga krediitkaarte kasutatud üle kümne aasta, mistõttu on asutud otsima uusi biomeetrilisi identifitseerimise viise, kus inimese unikaalsed füüsilised tunnused oleks krediitkaardi omaniku tuvastamise aluseks.

See sarnaneb päris palju sõrmejälje identifitseerimise tehnoloogiale, mida näiteks Apple ja Samsung on lisanud oma nutitelefonidele. Kui aga sõrmejälgede kohta käivat infot on samuti võimalik varastada, siis silmaiirise mustri ja südamelöögi rütmi puhul on see võimatu.

Nii on USA Today andmetel Bionym nimeline ettevõte töötanud välja Nymi seadeldise. See koosneb südamelööki mõõtvast käevõrust, mida on võimalik ostja identiteedi kinnitamiseks ühendada maksteterminaliga.

Käevõru ei edastada otseselt biomeetrilist infot, vaid lihtsalt kinnitab inimese isikut südamelöögi alusel ja aitab seejärel krüpteerida lahti inimese krediitkaardi infot, mis on makse sooritamiseks vajalik. Teha saab seda aga ainult nende makseterminalide kaudu, millel on südamelöögi lugemise tehnoloogia olemas.

Ettevõtte esindajate sõnul võiks Nymi asendada ka paljusid teisi identifitseerimist vajavaid igapäevaseid seadeldisi, nagu näiteks autovõtmed. «Sa võid jätta oma telefoni ja rahakoti koju, minna jooksma ning tagasiteel osta kohvi ja väikese eine,» rääkis Nymi võimalustes Bionymi president Andrew D'Souza.

Mis saab aga saab, kui kellegi südamelööke tuvastav käevõru ära varastatakse? Siis ei juhtu midagi, sest iga kord, kui seadeldis käelt eemaldatakse, tuleb teda uuesti autoriseerida ja seda saab teha ainult käele tagasi pannes südamelöögi alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles