Lugeja küsib: kas dokumentideta lapsega saab Soome minna?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui lapsel kehtivat reisidokumenti kaasas ei ole, siis reisile minna ei saa.
Kui lapsel kehtivat reisidokumenti kaasas ei ole, siis reisile minna ei saa. Foto: SCANPIX

«Kui dokumendid on ema käes, kas isa saab lapse vabalt ainult ID-kaardi koopiaga Soome viia? Kas keegi üldse kontrollib dokumente ja kas keegi nõuab teise vanema nõusolekut tõendavat dokumenti?» uurib lapsevanem, kellele on jäänud tunne nagu Eesti-Soome vahel reisides enam dokumente ei küsitagi.

Vastab Tallinna kordoni teabeteenistuse vanem Katriin Pikk.

Kõikidel isikutel, sealhulgas lastel, peab nii sise- kui välispiiri ületades kaasas olema kehtiv reisidokument või isikutunnistus (ID-kaart või pass). Euroopa Liidus (EL) reisides piisab EL kodanikel ID-kaardist. Kui check-in tehakse sadamas, siis klienditeenindajale on vajalik esitada ka reisidokumendid.

Kui vanemad jagavad hooldusõigust, siis teise vanema kirjalikku nõusolekut vaja ei ole. Erandjuhuks on kohtuotsused, mis puudutavad vaidlusi hooldusõiguse üle. Sellisel juhul saadetakse vastav info piiripunktidesse ning välispiiril seda ka kahtluse ilmnemisel kontrollitakse. Pistelisi kontrolle teostatakse sisepiiril iga päev.

Politsei paneb inimestele südamele, et dokumenti tuleks kogu aeg kaasas kanda, seda eriti laste puhul ning välisriikides viibides. See on vajalik omaenda turvalisuse kaalutlustel, näiteks kui vajatakse meditsiiniabi või kui peaks juhtuma õnnetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles