Riikliku elatisabi fondi loomisega minnakse edasi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas tänasel istungil saata riigikogu täiskogule eelnõu, millega tehakse valitsusele ettepanek töötada välja riikliku elatisabi fondi põhimõtted. 

Fond tagaks lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise, kui üks vanematest ei täida ülalpidamiskohustust.

«Elatisraha määramiseks on üksi last kasvataval vanemal võimalik kohtusse pöörduda, kuid vaidlused võivad kujuneda suhteliselt pikaks. Samuti ei ole kohtulahendi jõustumisega alati tagatud elatisraha saamine. Lapsel on aga õigus saada igakuist elatisraha, elatise nõue ei ole vanemate omavaheline asi,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof.

«Eestis kasvab iga neljas laps üksikvanema leibkonnas ning paljudel juhtudel lahus elav vanem ei maksa lapsele elatist. Riikliku elatisabifondi kaudu saaksid lapsed elatistoetust ja riiklik asutus nõuaks selle sisse elatise maksmise kohustust omavalt vanemalt,» ütles sotsiaalkomisjoni aseesimees ja eelnõu algataja esindaja Margus Tsahkna.

Tsahkna lisas, et üksikvanema leibkondadest elas 2012. aastal suhtelises vaesuses 41 protsenti ja absoluutses vaesuses koguni 23 protsenti.

Eelnõuga tehakse valitsusele ettepanek välja töötada ja rakendada 2016. aasta 1. jaanuariks elatismaksete garanteerimise süsteem, mis tagab lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise. Süsteem peab hõlmama riikliku institutsiooni loomist, mis maksab last kasvatavale vanemale õigeaegselt välja väljamõistetud elatise miinimumi ning nõuab selle sisse elatise maksmise kohustust omavalt vanemalt.

Lisaks on riigikogu õiguskomisjonis menetluses seaduseelnõu, millega tugevdatakse mõjutusvahendeid elatisraha maksmisest kõrvale hoidvate isikute suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles