Kümme toiduainet, mida tasub soodusmüükide ajal sahvrisse varuda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supermarketite soodusmüükide ajal tasub ostukorvi ohtralt täita nende toiduainetega, mis kauem säilivad.
Supermarketite soodusmüükide ajal tasub ostukorvi ohtralt täita nende toiduainetega, mis kauem säilivad. Foto: SCANPIX

Supermarketite soodusmüükide ajal on sageli võimalik osta teatud toiduaineid suuremates koguses, kuid ostlemise hoos tasub silmas pidada, mis on erinevate toiduainete säilimisajad ja mida on mõtekas pikemaks ajaks sahvrisse varuda.

Business Insider pani kokku nimekirja kümnest toiduainest, mis majapidamises kindlasti ära kulub ja mida tasub osta suuremates kogustes.

1. Teraviljad ja kaunviljad

Kuivatatud oad, pasta ja teised teraviljad seisavad hästi aastaid. Riis näiteks võib säilida ilma oma maitseomadusi kaotamata kuni 30 aastat. Niiskuse ja putukate vältimiseks on soovitav need toiduained pärast ostmist suletud nõudesse ümber tõsta ning hoida jahedas ja kuivas kohas.

2. Konservid

Kui hoiad silma peal konservide säilimiskuupäeval, siis võid osta nii palju, kui jõuad enne seda ära tarbida. Madala happesusega toidud nagu tuunikala ja supid, kestavad kauem, kui happelisemad toidud nagu tomatid ja marineeritud kurgid. Nende puhul võib toiduainete happelisus isegi hakata konservikarpe söövitama. Konserve ei ole mõtekas hoida kõrge temperatuuriga ruumides, kus need võivad rõhu all lahti minna.

3. Küpsetamise põhitooted

Jahu ja suhkur võivad säilida mitmeid aastaid, kui hoida neid vähevalgustatud, jahedates ja kuivades ruumides õhukindlates anumates. Erandiks on siin täisterajahu, mis võib pärast mõningast seismist muuta kasutuskõlbmatuks, samas võib ka see säilida paar aastat, kui hoida külmkapis.

Kui just ei ole igapäevane küpsetaja, ei tasu küpsetustpulbrit varuda liiga suurtes kogustes. Selle kergitavad omadused kaovad kuue kuu möödudes. Samas tasub kindlasti osta küpsetamisel vaja minevat šokolaadi, mis kestab vähemalt paar aastat, kui hoida seda vähevalgustatud ja jahedas kohas.

4. Õlid

Kuigi õli seisab avamata pudelites kaks kuni kolm aastat, siis tasub neid osta pigem väiksemates pudelites, et toiduaine kasutamise käigus ära ei rääsuks. Oliiviõli eluiga saab pikendada kuni aasta aega, kui seda külmkapis hoida.

Pähkliõlide puhul on säilivusajaks kuus kuni kaheksa kuud ja seda ei pikenda ka külmkapis hoidmine. Õlide hoidmisel on kasulik vältida valgust ja soojust. Kuuma pliidi ääres on kasulikum hoida seda väiksemates nõudes.

5. Pähklid

Pähklid sisaldavad õli ja sarnaselt õlidele võivad nad omandada kiiresti rääsunud maitse. Sooduskampaaniate käigus müüdavate pähklite eluiga on avatud kujul üldiselt paar nädalat, kuigi kui hoida neid külmkapis, võivad nad kuni aasta vastu pidada.

Töödeldud pähklikreemide sahvris hoidmise eluiga on pikem – avamata kujul säilivad nad kuni aasta aega ja avatult paar kuud. Looduslike pähklivõiete eluiga on lühem – avatult tuleks neid hoida külmkapis, kus nad võivad säilida kuni kuus kuud.

6. Ürdid ja vürtsid

Ürte ja vürtse tasub varuda, kui leiad neid soodsa hinnaga. Sellised lehtedena kuivatatud ürdid nagu tüümian, pune ja rosmariin säilitavad oma maitseomadused kuni kolm aastat, jahvatatud kujul on aga nende eluiga lühem.

Kuivatatud ürte tasub hoida vähevalgustatud, jahedates ja kuivades kohtades, kuid mitte kunagi külmkapis, kus nad võivad erinevaid lõhnasid endasse imada. Sool säilib terve inimese eluea ja kuivatatud piprakaunade eluiga on paar aastat.

7. Sinep ja ketšup

Sinepil, ketšupil, mädarõikal ja teistel taolistel toiduainetel on sageli soodustused ning need säilivad pärast avamist ligi kuus kuud. Salatikastmed ja majonees avatult nii kaua ei säili, kuid paar purki võib neid sahvrisse ikka varuda, kuna suletult peavad nad mõne aja siiski vastu.

8. Piimatooted

Kuigi enamusel piimatoodetel on väga lühike eluiga, on mõned, mida võib julgelt pikemaks ajaks varuda. Nende hulka kuuluvad kõvad ja poolkõvad juustud, nagu näiteks cheddar, Monterey Jack, parmesan, mida saab külmutatuna säilitada kuni neli kuud.

Külmutatud juustu on kasulikum kasutada söögitegemisel, mitte kreekeritega süüa. Võid saab külmutatud kujul hoida kuni aasta. Isegi mune võib külmutada – kui nad munapudruks teha ja kergelt maitsestada, säilivad nad sellisel kujul kuni kuus kuud.

9. Külmutatud puu- ja juurviljad

Külmutatud juurviljad säilivad sügavkülmas avamata pakis kuni aasta aega. Sügavkülma pandud puuviljad säilivad kuni pool aastat.

10. Kala ja liha

Kui majapidamises on suurem sügavkülm, siis tasub sinna varuda ka liha ja kala, kui nende hinnad on soodsad. Külmkapikottidesse ümberpakendatult säilivad nad kuni pool aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles