Kõige ohtlikum ruum elamises

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vannitoas libisetakse ja kukutakse.
Vannitoas libisetakse ja kukutakse. Foto: SCANPIX

Võiks ju arvata, et kõige rohkem vigastusi saadakse köögis, kus on kuumad pliidid ja teravad köögiriistad, kuid USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmetel on kõige ohtlikumaks ruumiks elamises hoopis vannituba.

Raportist selgub, et vannitoas on kõige suuremaks probleemiks kukkumised, mis leiavad enamasti aset vannis või selle ümbruses, duši all või tualettpoti läheduses, vahendab Consumer Reports.

Vannitoas on eriti ohtlik naistel, kellel on meestega võrreldes suurem risk kukkumiseks ja haiget saamiseks, seda eelkõige väiksema luukoe massi tõttu.

65-aastastele ja vanematele tekitavad kukkumised rohkem tõsiseid vigastusi, nagu näiteks puusaluumurrud. Eakatel inimestel tekib rohkem terviseprobleeme ka tualetis käimisel. Pärast pikka aega istumist, võib püstitõusmisel - eriti vedelikupuudusel või teatud ravimite võtmisel - vererõhk järsult langeda, mistõttu võib omakorda tekkida pearinglus või uimasus.

Terviseprobleemide ja vigastuste vältimiseks võiks vannituba olla varustatud spetsiaalsete käsipuudega, mis aitaksid ära hoida paljud kukkumised.

Kuidas vannituba ohutumaks muuta

  • Paigalda vannituppa spetsiaalsed käsipuud, eriti kui vannituba kasutab mõni eakas
  • Pane vannituppa libisemiskindlad põrandaplaadid
  • Kasuta mittelibisevaid matte vannis, duši all ja põrandal
  • Vajadusel soeta vannituppa ka mittelibisev dušiiste
  • Paigalda vannituppa «mugava kõrgusega» tualettpott, et sellelt oleks kerge ja ohutu ära tulla
  • Põletuste vältimiseks hoolitse selle eest, et kraanist liiga kuuma vett ei tuleks
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles