Toortoit – kas seda kassid ostaksid?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomaarst Kenno Ruuli kass Äge sööb toortoitu.
Loomaarst Kenno Ruuli kass Äge sööb toortoitu. Foto: Erakogu

Paljud kassiomanikud ostavad oma lemmikutele söögiks kuivtoitu ja konserve, milles on märksa rohkem süsivesikud ja vähem vett, kui kassile tegelikult kasulik on, seetõttu soovitavad loomaarstid lihasööjatest kassidele hoopis toortoitu.

20 aastat loomaarstina töötanud Kenno Ruul hakkas kasside toortoidu vastu suuremat huvi tundma kaks aastat tagasi, kui ühel tema enda kassidest tekkis äkki väga tugev allergia. «Et ta oma nahka lausa katki ei sügaks, pidin talle pidevalt andma tervistkahjustavaid hormoonravimeid,» selgitas Ruul, miks ta hakkas otsima alternatiive.

Toortoidu teemasse süvenedes jõudis loomaarst järeldusele, et kassid on pigem taltsutatud kui kodustatud – aegade algusest on nad oma ninaesise eest ise hoolt kandnud, püüdes hiiri ja linde. «See tähendab, et enamiku kasside toidust on moodustanud valgud ja rasvad, mis on toores lihas,» lisas Ruul.

Samas on aga viimased paarkümmend aastat suur hulk kassiomanikke hakanud oma lemmiklooma toitma kuivtoiduga. «Kui kasside looduslikus toidus on vaid viis protsenti süsivesikud, siis enamikus kuivtoitudest on seda aga kuni pool kogusest,» rääkis loomaarst, kelle kinnitusel ei vaja kassid kindlasti nii palju süsivesikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles