Üksteist asja, mida tasub pigem laenutada kui osta

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduloomade hulgas, keda inimesed laenutada saavad, on näiteks ka kitsed.
Koduloomade hulgas, keda inimesed laenutada saavad, on näiteks ka kitsed. Foto: SCANPIX

Netflixi ja Pandora muusikalaenutus on muutnud laenutamise eelistamise ostmisele populaarseks ka teistes eluvaldkondades, üllatuslikumateks näideteks on puusärgid, koduloomad ja pulmatort.

Ostmise asendamine laenutamisega vähendab inimeste laenukoormat, tekkivat prügi ja asjade kuhjumist majapidamisse, märgib Business Insider. Muuhulgas reastab väljaanne üksteist asja, mida Cheapism.com toimetajate soovitusel on mõtekam laenutada kui osta.

1. Mänguasjad

Lastele mänguasjade ostmine võib nii lapsevanematele kui vanavanematele osutuda päris kulukaks väljaminekuks. Ettevõtted nagu Pley.com laenutavad desinfitseeritud Lego mänguasju näiteks 13-33 euro eest kuus. Sparkbox Toys on keskkond, mille kaudu on võimalik laenutada ka näiteks hariduslikke mänguasju.

2. Disaineri riided

Kui on vaja minna sündmusele, mis nõuab väljapaistvamaid riideid, siis disaineri riiete ostmise asemel on võimalik neid ka laenutada. Rent the Runway on seetõttu saanud läbi oma tavakaupluste ja veebipoe palju tähelepanu, sest laenutab disaineri riideid välja üpris sümboolse tasu eest, mis moodustab väga väikese osa nende täishinnast.

Vera Wangi uue kleidi laenutamine neljaks päevaks maksab seal näiteks 51 eurot, samal ajal, kui selle endale kappi ostmine võib maksma minna 1022 eurot. Ka mehed saavad endale pidulikeks vastuvõttudeks disaineri riideid laenutada. Sellises kohas nagu The Black Tux algab ülikondade ja smokingu laenutamine 81 eurost.

3. Ehted

Kui olulisel vastuvõtul osalemiseks on vaja riiete juurde sobivaid ehteid, siis järjest kasvavad ka nende laenutamise võimalused. Rent the Runway pakub lisaks disaineri riietele ka sinna juurde sobivate ehete laenutust. Sama teenust pakuvad ka näiteks Bag Borrow ja Steal ning mitmed teised veebipoed. Hinnad algavad kuskil 43 eurost kuus, kuid võivad nõuda ka kolmekohalist väljaminekut.

4. Kunstiteosed

Kes iganes soovib oma kontoriruume või kodust interjööri aeg-ajalt inspireerivate kunstiteostega värskendada, saab abi sellistelt kunstilaenutustelt nagu näiteks TurningArt, kus kuulaenutuse hind algab 8,5 eurost. San Franciscos tegutsev Hang Art kunstigalerii võimaldab samuti kunstiteoste laenutust, küsides kolme kuu eest 12 protsenti teose täishinnast.

5. Kontoriruumid

Kui kontoriruumide olemasolu ei ole äri ajamiseks hädavajali, saab neid rentida ka lühikeseks ajaks ja maksta näiteks päevade pealt. USA ettevõte Regus rendib nii kontoriruume, konferentsiruume, ärisalonge ja teisi huvipakkuvaid tööruume. Rendihind algab neil 12,8 eurost tunnis. Ettevõttel on selleks 750 linnas rohkem kui 2000 erinevat asupaika.

6. Elektrilised tööriistad

Kodused remonditööd võivad nii ehk naa minna korraliku summa maksma, mistõttu on suuremaid elektrilisi tööriistu, mida läheb vaja kas korraks või paariks, mõtekam pigem rentida kui osta. Selliseid teenuseid pakuvad erinevates riikides paljud tööriistapoed. Ameeriklased teevad seda näiteks Home Depot või Lowe kaudu. Sae rent neljaks tunniks läbi Home Depot läheb neile maksma 29 eurot, samal ajal kui selle ostmiseks tuleb välja käia 213 eurot.

7. Jalgrattad

Kasvav hulk linnasid pakub rattarendi võimalust, et muuta linnakeskkonda inimesesõbralikumaks ja keskkonnasäästlikumaks. Ameerikas on selliste linnade eesrinnas New York, Chicago, Denver, Boulder ja Columbus. Viimases maksab CoGo 24-tunnine rattarent natuke üle 5 euro ja aastase laenutuse eest tuleb maksta 64 eurot.

8. Matkavarustus

Väga sage on laenutada suuski, lumelaudu ja teisi väliste spordialade harrastamiseks vajaminevaid vahendeid, mida kasutatakse ainult kord aastas. Sellesse nimistusse on lisandunud ka matkavarustuse laenutus. Peamiselt leiab neid kohti populaarsete matkakohtade läheduses.

9. Puusärgid

Kuigi matus perekonnas toob kaasa palju kurbust, võivad ka sellega seotud kulud vahel päris suured olla. Selle asemel, et osta 1704 eurot maksev puusärk, võib selle ka laenutada 640 euro eest. Ameeriklaste matusekorraldaja Everplans selgitab siinkohal, et sellisel juhul on kadunuke pandud eraldi kirstu sisse, mille ümber on matusetalitluse ajaks puusärk pandud. Pärast seda toimub tavaliselt tuhastamine, kus tuhaurn maetakse kas kirstuga või säilitatakse muul viisil.

10. Koduloomad

Kuna sageli võib juhtuda, et inimesed tüdinevad oma koduloomadest ära või nende igapäevane elustiil ei võimalda kodulooma võtmist püsivalt, muutuvad koduloomade laenutused järjest populaarsemaks. Selline koertelaenutus nagu DogVacay võimaldab inimestel laenutada neid koerasid, kelle omanikud on puhkusele läinud. Lisaks on võimalik laenutada ka mõnevõrra ebatavalisemaid koduloomi – näiteks RentAGoat.com pakub kitselaenutuse võimalust ja Rent The Chicken kanalaenutust.

11. Pulmatort

Pulmade puhul on selliste asjade, nagu laudade, toolide ja dekoratsioonide laenutamine üpris tavaline. Siia nimistusse on nüüd lisandunud ka pulmatordi laenutamise võimalus. Sellised ettevõtted nagu CakeRental.com laenutavad ohtra kaunistusega pulmatorte, mida kaunistab küll päriskreem, kuigi sisult see tort söödav ei ole.

Ainuke söödav osa sellest tordist on pruutpaari poolt lahti lõigatav osa, millega saab fotode jaoks poseerida. Külalistele pakutakse tavaliselt hoopis teist torti, mis on köögis selle jaoks taldrikutele lahti lõigatud. Sellise pulmakoogi laenutamine algab kuskil 375 eurost, samal ajal kui päristort võib maksta kuskil 1125 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles