Valgusreostus kiusab inimesi üle Eesti

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuppa öö läbi sisse paistev ehitusplatsi prožektor, kaubanduskeskuse plinkiv reklaam, kasvuhoonete lõputu kuma – selliseid und segava valgusreostuse üle kurtsid Postimehe lugejad.

«Merirahu elurajoonist on kohutav vaade üle lahe Stroomi poole, mingid laternad valgusmürana,  helimürast rääkimata, ela nagu mingis söekaevanduse rajoonis,» kirjutas üks Rocca al Mare elanik.  Ta tõi valgusreostuse näiteks ka Rocca al Mare keskuse valgusekraanid, mis on suunatud täpselt loomaaia poole ja ilmselt põhjustavad sealsetele asukatele stressi.

Uue rajatava Hiltoni hotelli kõrval elav tallinlane kurtis tornkraana ülivõimsa prožektori üle, mis öö läbi ümberkaudsete majade akendesse paistab. Naabrite und segavat ka kesklinnas asuva haigekassa hoone valgustus.

Tallinnas häirivad sõidukijuhte Kadaka ja Ehitajate tee ristmikul olevad suured reklaamtahvlid. «Heledama taustaga reklaamid pimestavad öösel sõites ja päeval näeb see lauslollusena välja,» kirjutas üks juhtidest.

Mitmed tartlased kurtsid, et ei saa  Annelinna lõpus normaalselt magada, sest tänu Luunja kasvuhoonetele on talveööd on nii valged, et ilma pimendavate kardinateta und ei saa.

Viljandi Jaani kirik öösel.
Viljandi Jaani kirik öösel. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Mind ajab Viljandi Jaani kirik närvi, ööd läbi rohelised prožektor töötavad. Loodetavasti on see üks esimesi kes kustutatakse!» kirjutas Mulgimaa mees.

Pärnu Kaubamajaka reklaami valgus tungib naabritele tuppa.
Pärnu Kaubamajaka reklaami valgus tungib naabritele tuppa. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Üks pärnakas aga kurtis Kaubamajaka välireklaami üle. « Terve Mai elamurajooni taevas vilgub täies ulatuses, aknast vaadates on tunne nagu oleks pidev äike väljas. Eriti efektne pilves ilmaga, siis peegeldub pilvedelt tõesti igasse ilmakaarde,» ironiseeris ta.

Ka kurdeti Äripäeva maja valgustuse üle. «Maja fassaadi on pandud valgustama mingisugused ülieredad, ilmselt LED-valgustid, mis pimestavad viaduktile sõitvaid autojuhte päris korralikult. Sisuliselt on tegemist autojuhtidele näkku suunatud prožektoritega, mitte maja fassaadi valgustamisega,» kirjutas üks lugejatest. See korduvalt Tallinna kõige hullema valgusreostuseks nimetatud valgustus tekitas probleeme mõned päevad, kui hoonel olevad reklaamid võeti maha, kuid nende valgustus jäi esialgu paika. Nüüdseks seal enam probleeme ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles