Vaata, millised on selle aasta puhkusehitid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta puhkusesoovituste hulgas on oma koha leidnud ka elava kultuurieluga Colombia sadamalinn Cartagena.
Selle aasta puhkusesoovituste hulgas on oma koha leidnud ka elava kultuurieluga Colombia sadamalinn Cartagena. Foto: SCANPIX

Alanud aasta puhkusesoovitustes on oma koha leidnud matkamine Uus-Meremaa Alpides, puhkus Bahama saartel, külastus Kuubale ja palju muud.

Reisiblogi Condé Nast Traveler autorid on koostanud nimekirja 15 kohast maailmas, mida nemad soovitavad 2015. aasta puhkusereisi sihtkohta valides kaaluda. Nimistust leiab nii meile lähemaid kui kaugemaid kohti.

1. Cartagena (Colombia)

Cartagena on hästi säilinud 17. sajandi Colombia sadamalinn, mis asub Kariibi mere ääres. Linn on viimase kolme-nelja sajandi vältel näinud värvikat elu – alates Gabriel García Márquez'i «maagilisest realismist» kuni kohalikele vähem mokkamööda Ameerika salateenistuse agentideni välja 2012. aastal.

Soovitused: Ära mine vankrisõidule läbi linna ja hilistel õhtutundidel väldi San Diego ning Centro linnaosasid. Küll aga tee põhjalikku tutvust Getsemaní linnaosaga, kus kolmapäevaõhtuti toimuvad lärmakad peod ja leiab huvitavat tänavakunsti. Peagi peaks kohalikus kloostris oma hotelli avama ka Viceroy hotellikett.

2. Santa Teresa (Costa Rica)

Otselennud Ameerikast (JetBlue Bostonist) maanduvad Liberias, Guanacaste piirkonna keskuses, kust Santa Teresasse on kõigest ühe autotunni tee kaugusel. Kuurortlinn on olnud näiteks Gisele Bündchen'i ja Tom Brady suureks lemmikuks.

Soovitused: Linna Playa Hermosa rannas serveerib Koji arvatavasti parimat Jaapani toitu terves Costa Ricas. Ingveriga küpsetatud sealiha ja ülivärsked sushirullid on sealses kuumuses arvatavasti kõhule kergem valik kui küpsetatud banaanid või kohalik oa- ja riisiroog gallo pinto.

3. Pittsburgh, Pennsylvania (USA)

Kuigi terasesulatusahjud on linnast ammu kadunud, see linn jätkuvalt «põletab». Pittsburgh on rikkaliku kunstipärandiga, pakkudes ohtralt rõõmu igale kunstisõbrast muuseumikülastajale.

Soovitused: Carnegie kunstimuuseum, Andi Warholi muuseum The Warhol, madratsivabrik ja Wood Street galeriid on aastaid külastajatehorde võõrustanud. Ka kohalikud restoranid pakuvad meeldejäävat kogemust – nimistut juhivad sellised kohad nagu Cure ja Bar Marco. Kui aga soovid oma elu parimat võileiba, siis leiab selle vanakooli söögikohast Primanti Brothers.

4. Mexico City (México)

Mexico City ei ole turistide poolt just kõige kergemat vastuvõttu saanud – sageli seostatakse seda kõrge kuritegevuse, ülekoormatud liikluse ja väga saastatud õhuga. Kuigi liiklus ja õhupuhtus on linnas jätkuvalt probleemiks, on sellest üle 20 miljoni elanikuga suurlinnast saanud elav ja võrdlemisi turvaline reisisihtkoht, kust leiab suure valiku häid restorane ja maailmatasemel muuseume.

5. Rwanda

Riik, mida 1990. aastate alguses vapustas hõimudevaheline genotsiid, on hakanud sellest taastuma, kuigi see on peamine asi, millega Rwanda't siiamaani seostatakse. Samas pakub riigi loodus võimalust näha kauneid mägimetsi ja -järvi ning eraldi elamuse saab ka linna pealinna Kigali't külastades. Tänaseks on ka riigi majandus korralikult jalad alla saanud, mis on oluliselt lihtsustanud ka seal reisivate turistide elu.

Soovitus: Mine vaatama mägigorillasid, kes elavad Virunga mägedes asuvas looduspargis.

6. Birma

Birma on justkui Kagu-Aasia viimane piir, kus pärast aastaid kestnud sõjaväelist valitsust tundub peaaegu kõik justkui veel avastamata ja eemal tavapärastest puhkuse sihtkohtadest. Samas on riigi pealinnas Yangonis kerkimas üks luksushotell teise järel, mistõttu ei lähe arvatavasti kaua, kuni turistidehordid selle riigi avastavad.

Soovitus: Templeid täis Bagani linn Mandalay piirkonnas on kindlasti koht, mida külastada.

7. Nassau (Bahama saared)

Saare kõige tegusamas – Lynden Pindlingi lennujaamas lõppes eelmisel aastal just 410 miljonit dollarit maksev juurdeehitus ja Nassau Cable Beach rannaaladel avab alanud aastal oma uksed 988-aakrine Baha Mar kuurort.

Soovitus: Neljast hotellist, mis kuurorti ehitatakse, tekitab kõige enam elevust Rosewood, kus saab spetsiaalsel murul kroketit mängida ja hotelli baar Riva hakkab pakkuma palju elevust tekitavat kokteili Dark'n'Storm, mille tegemisel on kasutatud kohalikku rummi.

8. Belgrade (Serbia)

Endine Jugoslaavia pealinn on näinud päris karmi ajalugu, kuid tänaseks on sellest saanud elava õhustikuga linn, mis ühendab endas nii kaasaja kui ajaloo.

Soovitus: Külasta Palace Serbia't ja hotell Jugoslavija't, mis on 20. sajandi arhitektuuri väga esinduslikud näited, käi ära Nikola Tesla muuseumis, jaluta ringi vanalinna Skadarlija piirkonnas ja tutvu maailma vanima õigeusu kirikuga. Samuti heida pilk peale sealsele ööelule, mis on teenimatult vähe tähelepanu saanud.

9. Helsinki (Soome)

Tavaliselt varjutavad Helsinki teised Skandinaavia pealinnad – Stockholm ja Kopenhaagen –, kuid selles osas on eestlaste põhjanaabri pealinn kindlasti alahinnatud ja märksa mõistlikumate hindadega kui teised eelpool nimetatud.

Soovitused: Külasta Helsinki toomkirikut, kaljukirikut ja Seurasaari vabaõhumuuseumit, mis kõik hakkavad silma oma ebatavalise arhitektuuri poolest. Proovi Karjala pirukaid ja 1952. aasta olümpiamängudest siiani soomlaste seas populaarset gin long drink’i.

10. Berlin (Saksamaa)

Kuigi Berliini müür langes 25 aastat tagasi, näeb jätkuvalt varasema Ida- ja Lääne-Saksamaa jälgi linnas ringi kõndides. Linna ajalugu tutvustavaid muuseume leiab seal rohkelt, kuid mõnevõrra tumedana tunduva ajaloo kõrval on linnas siiski ka palju helget.

Soovitused: Päevasel ajal mine kohvi jooma ja kooki sööma mõnda silmapaistva sisekujundusega kohvikusse nagu näiteks Westberlin. Õhtusel ajal tasub vaadata, millised bändid või DJ mängivad muusikat sellises kohas nagu Lido või tantsi hommikuni kohas nimega Berghain, mis on nii omamoodi kultuuriga, et isegi telefone pole seal lubatud kasutada.

11. Kaplinn (Lõuna-Aafrika Vabariik)

Kes on vähemalt korra seal käinud, satub lummusesse sellest elavast Lõuna-Aafrika linnast, mida ümbritsevad silmipimestavad mäed, kaunid rannad ja üllatavalt rikas mereelustik ning metsik loodus, mis nüüd võistleb reisijate tähelepanu pärast linnas olevate poodide, toidu- ja väljaskäimise kohtadega.

Soovitused: V&A rannapiirkond on kahtlemata koht, mida tasub seal olles lähemalt tundma õppida. Samuti tasub võtta ette paadireis Kaplinnast seitsme kilomeetri kaugusel asuvale Robben'i saarele. Kes vähegi seiklusrikkamat kogemust otsib, võib proovida köisraudteesõitu Kaplinna kesklinnas kõrguvale Lauamäele.

12. Houston (USA)

Houston muutub järjest populaarsemaks linnaks, mis pakub meeldivaid kohti, kus lõõgastuda hea toidu ja veini saatel. Kui pool aastat tagasi küsisid reisiblogijad, kas Houston on muutumas järjekordseks Texase osariigi reisisoovituste sihtkohaks, siis nüüd tundub, et nii see on.

13. Kuuba

Kuubale reisides tasub kindlasti hoida silm peal kohalikel kaasaegsetel kunstnikel, kes teevad palju põnevaid eksperimentaalseid kunstiteoseid, mis on üpris taskukohase hinnaga ja mille üle piiri toomine ei ole väga keerukas.

14. Milford Sound (Uus-Meremaa)

Peter Jacksonil läks 13 aastat ja kuus filmi, et luua Tolkein'i raamatute täielik maapealne kujutis. Uus-Meremaal filmitud Keskmaa loodusmaastikud on juba praeguseks toonud riiki hordide viisi Tolkien'i teoste sõpru. Kuna nüüdseks on kõik raamatutel põhinevad filmid valmis saanud, siis on seal ka külastajate poolest rahulikumaks läinud. Mistõttu on just nüüd hea aeg planeerida reisi Uus-Meremaa lõunapoolse saare Milford Sound piirkonda, mis ümbritseb elamusreisijate pealinna Queenstown'i.

Soovitused: Mine matkama mägedesse, kus tihedad metsapadrikud vahelduvad vahutavate koskedega. Erilist matkaelamust pakub näiteks Routeburn rada, kust reisisell leiab palju Sõrmuste isanda filmidest tuttavaid kohti.

15. Guangzhou (Hiina)

Lennufirma China Southern Airlines pakub mitmetest maailma suurlinnast otselendusid Hiina Guangzhou-nimelisse kaubasadamasse, mis on kindlasti hea uudis paljudele äriinimestele. Mida aga teatakse vähem, on linnas elavate kunstnike ülemaailmne tuntus, mis kasvab sama kiirelt kui kohalik majandus.

Soovitused: Käi kindlasti ära maailmakuulsa arhitekti Rem Koolhaasi konstrueeritud Times muusuemis ja ära jäta vahele elavat Taojin Lu linnaosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles