Lugeja küsib: kas isal on õigus lapsega kohtuda, kui hakata temalt alimente nõudma?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Laps on juba kaheksa-aastane, lapse isa on näinud last kolm korda, siis kui ta paarikuune oli. Kui nüüd talt küsida alimente ja kui ta hakkab maksma, kas on tal õigus last näha ja temaga suhelda? Tütrel selline vanus, et ei tahaks traumeerida last. Tütar ei tea pärisisast mitte midagi. Lapse sünnitunnistusel ei ole isa kohta märget,» kirjutab ema.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Esiteks märgin ära, et elatist on võimalik kohtu kaudu nõuda vaid isalt, kes on kantud lapse sünnitunnistusele. Kui lapse isa ei ole nõus isadust omaks võtma, on Teil võimalik pöörduda kohtu poole ja taotleda isaduse tuvastamist. Kui isadus on tuvastatud ja isa kantud lapse sünnitunnistusele, saab kohus isalt lapse ülalpidamiseks elatise välja mõista.

Kui isa on kantud lapse sünnitunnistusele, on tal õigus lapsega suhelda, olenemata sellest, kas Teie nõuate isalt elatist või mitte. Ilmselgelt peaks suhtlemine toimuma vastavalt lapse huvidele ehk siis kirjeldatud olukorras peaksid kohtumised suhtlemisega alustamisel olema lühema kestvusega ja alles siis, kui lapse ja isa vaheline suhe on taastunud, pikema kestvusega. Seni, kuni lapse isa aga sünnitunnistusele kantud ei ole, ei ole tal õigust nõuda lapsega kohtumist.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles