Californias pruulitud Saaremaa õlu müüdi maha mõne kuuga

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa Island Ale.
Saaremaa Island Ale. Foto: youtube.com

Möödunud suvel tekitas Saaremaa õllesõprade seas furoori uudis Saaremaa ale-tüüpi õlle pruulimisest USA läänerannikul. Anchor Brewing Company San Franciscos pruulis kohaliku turu tarbeks ligi 60 000 liitrit õlut, mis oli oktoobri lõpuks kõik maha müüdud.

Õllemeister Mark Carpenter alustas juulikuus kuueprotsendilise alkoholisisaldusega õlle Saaremaa Island Ale pruulimisega, kirjutab Meie Maa. Pärmi selle õlle jaoks tõi õllemeister oma pruulikotta kaasa reisilt Saaremaale.

Kui septembris saatis Carpenter kohalikule Pihtla õllemeistrile Arvet Välile mõned pudelid eeldatavasti Pihtla õllest inspiratsiooni saanud pärmiretseptiga õlut prooviks, siis USA turul läks toodetud kogus müügiks vaid paari kuuga. Enne ameeriklaste seas populaarseid tänupühi oktoobri lõpus oli Saaremaa Pihtla õlle maiguga õlu juba otsa lõppenud.

Carpenteri jutu järgi avastas ta Saaremaa õlle erilise meki kuskil külakõrtsis, kus ta kohalikku vaadiõlut proovis. Mees võttis pudelitäie kesvamärga koju kaasa, millest aretas oma heleda ale-tüüpi õlle Saaremaa Island Ale. Õlu paisati juulikuus väikestes kogustes müüki nii restoranides kui ka baarides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles