Hoopis teistmoodi Hiina

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina – pindalalt üks maailma suurimaid riike, rahvaarv 1,3 miljardit. Iga eestlase kohta on maailmas jämedalt öeldes tuhat hiinlast. Pole ime, kui Hiina on iga eestlase kujutelmas erinev.

Mõne jaoks on Hiina üleujutatud riisipõllud, teisele Shanghai pilvelõhkujad. Kolmanda jaoks on Hiina traditsiooniline Peking, kus ei sallita teisitimõtlemist, kodanikualgatusi ega Facebooki. Ilmselt seostavad Hiinat aga vähesed liivaväljade, kõrbeoaaside ja seal paiknevate viinamarjaistandustega.

Loode-Hiinas asub Mongooliaga piirnev Gansu provints, kus elab 26 miljonit inimest ja 54 erineva etnilise grupi esindajat (kokku on etnilisi gruppe terves riigis üldse 56). Seda provintsi peetakse riigis teistest mahajäänumaks. Pekingi hiinlasedki, kes muidu omal maal üsna palju ringi rändavad, hoiatavad, et tee enne sõitu kindlaks, kas Gansu hotellides on ikka vett. Nimelt võtab põhjapoolse osa Gansu provintsist enda alla Gobi kõrb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles