Õngitsejad ei anna Hotmaili kasutajatele rahu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toimetusse tulnud vihjete andmetel on Hotmaili kasutajad sel suvel saanud korduvalt õngitsemiskirju, kus küsitakse kasutajanimesid ja salasõnu.

Kirjas küsitakse lisaks ligipääsuandmetele veel kasutaja sünnikuupäeva ja elukohta. Kõiki neid andmeid olevat vaja rikke tõttu ning eemaldamaks kasutamata kontosid. Hoiatusena on veel lisatud, et need kes andmeid ei loovuta, jäävad oma Hotmaili kontost alatiseks ilma.

Sarnase kirjaga pommitati Hotmaili kasutajaid juba paar aastat tagasi ning siis avaldas Microsoft ka hoiatuse – tegemist on õngitsemiskirjaga ja sellele ei tohiks vastata.

Hoiatuse juurde lisas ettevõte meeldetuletuse, et nemad ei palu oma kasutajatelt kunagi sellist kinnitust. Samuti on soovitatud kiri kohe kustutada või märkida see rämpsuks.

Soovitusi

  • E-post pole turvaline suhtluskanal ja seetõttu ära saada kunagi turvakriitilist infot e-kirjaga.
  • Pea meeles, et pangad ja teised usaldusväärsed firmad ei küsi kunagi andmeid e-kirja teel.
  • Kui sa muretsed oma konto pärast, siis helista või külasta lehekülge, mille õigsuses sa oled kindel (ära vajuta lingile, vaid kirjuta ise aadress brauserisse). Ära kasuta linki või telefoninumbrit, mis on kahtlases e-kirjas.
  • Kasuta antiviirust ja nuhkvaratõrjet ning uuenda neid korrapäraselt.
  • Ole ettevaatlik kirja manuste avamisega, isegi kui saatja on sulle tuttav.
  • Ole skeptiline kirjade suhtes, mis väidavad, et su konto pannakse kinni, kui sa lühikese aja jooksul ei täpsusta oma andmeid.
  • Kasuta loogilist mõtlemist - kui miski näeb välja kahtlane ja ei tundu õige, siis see tõenäoliselt ka pole. Kui see tundub liiga hea, et olla tõsi, siis nii see tõenäoliselt ka on.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles